Grad Rijeka: Odbijanje našeg intendanta je Hasanbegovićev zadnji profašistički totalitarni udarac

tačno.net
Autor/ica 24.8.2016. u 19:05

Izdvajamo

  • Meni je sasvim jasno da antifašističke poruke koje stižu iz Rijeke, ministru koji se otvoreno ponosi najmračnijim fašističkim razdobljem Hrvatske, ne mogu biti nimalo jasne ni drage. U tom zaglušujućem neskladu, Hasanbegović pokazuje punu veličinu svoje osvetničke prirode. Zatvarajući vrata Ministarstva, pokušava zadati svoj posljednji profašistički totalitarni udarac Rijeci koja je za njegov ukus očito preotvoren i preslobodan grad", navodi Pešić Bukovac.

Povezani članci

Grad Rijeka: Odbijanje našeg intendanta je Hasanbegovićev zadnji profašistički totalitarni udarac

NAKON što je Zlatko Hasanbegović odbio zahtjev Grada Rijeke da se Marina Blaževića imenuje intendantom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, stigle su i reakcije gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela te Dorotee Pešić Bukovac, predsjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Obersnel je, reagirajući na odluku tehničkog ministra kulture, napisao kako se radi o posljednjim osvetničkih udarcima ribe na suhome.

Obersnel: Po ovom Rješenju nemamo namjeru postupati

“Ministar Hasanbegović poslao nam je Rješenje kojim odbija potvrditi Dr.sc. Marina Blaževića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Ovo je Rješenje nalik posljednjim trzajima ribe na suhom. Sasvim je jasno da je Hasanbegović ministar u Vladi koja ne uživa povjerenje naroda, koja je izgubila podršku u Saboru, pa nije zapravo ni tehnička Vlada, nego očito tek skupina interesno povezanih pojedinaca. A kako se bliži vrijeme sastavljanja nove Vlade, tako ministar Hasanbegović, koji je i do sada pokazivao da ne preza ni od čega, zadaje svoje posljednje osvetničke udarce ondje gdje misli da ih može zadati. Po ovom Rješenju nemamo namjeru postupati jer se radi o protuzakonitom Rješenju budući da članak 4 Zakona o postupku primopredaje vlasti jasno kaže da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost. Budući da su prijevremeni izbori raspisani 16. srpnja, Hasanbegović od tog datuma može samo pred ogledalom pokazivati svoje mišiće.

Unatoč želji da surađujemo bez obzira na stranačke i svjetonazorske razlike i unatoč izjavama koje je Hasanbegović pred medijima davao da mu je Rijeka bitna i da je projekt Europske prijestolnice kulture iznad svih svjetonazorskih i stranačkih tema, ovo je samo još jedan u nizu poteza koji dokazuju s kolikom figom u džepu je ovaj čovjek sposoban ne samo razgovarati s predstavnicima Grada Rijeke, nego i obraćati se javnosti. Podsjećam da je, ne tako davno, Hasanbegović Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca smanjio financiranje u 2016. godini za čak 480.000,00 kn u odnosu na 2015. Podsjećam da je bitno smanjio i najavio potpuno ukidanje sufinanciranja Izdavačke kuće Edit od strane Ministarstva kulture. Podsjećam i da sam o svemu tome od njega višekratno tražio obrazloženja razloga i nikada ih nisam dobio.

Ali što se drugo može i očekivati od osobe koja zaneseno veliča režim u kojem su ovakvi, pa i puno gori, obračuni s neistomišljenicima bili sasvim legitimna pojava. U kratkom trajanju ove Vlade, Hasanbegović je sasvim jasno pokazao koju je kulturnu sudbinu namijenio Rijeci. No, pokazao je on, nažalost, i puno više od toga. A zabrinjavajuće je da se „presvučeni“ HDZ, maskiran u lik i djelo Andreja Plenkovića, ni u jednom trenutku nije odrekao Hasanbegovićevih stavova i njegova načina rada. Čovjek za kojeg je antifašizam floskula i koji tvrdi da smo u Drugom svjetskom ratu imali tek takozvane pobjednike i takozvane poražene, taj čovjek ostaje sastavni dio Plenkovićevog uglađenog proeuropskog HDZ-a. Očito vuk dlaku mijenja, ali ćud – nikada.

Pa i sada, kad Rijeka dobiva ovo Rješenje kojim Hasanbegović odbija potvrditi Dr. sc. Marina Blaževića za intendanta, Plenković o tome šuti iako je više nego jasno da se radi o osobnom, nimalo intelektualnom, već sasvim svjetonazorskom obračunu jednog HDZ-ovog ministra na odlasku. Hasanbegović pokušava ubrzanim ritmom uništiti sve što u proteklih nekoliko mjeseci nije stigao, a Plenković mu svojom šutnjom i odobravanjem očito drži ljestve. Nadam se da su građani toga svjesni i da će o tome razmisliti prije izlaska na izbore 11. rujna”, zaključuje Obersnel, prenosi Moja Rijeka.

Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, potez tehničkog ministra smatra  pokušajem da se ponizi Gradsko Vijeće Grada Rijeke.

Pešić Bukovac: Hasanbegoviću smeta otvorena i slobodna Rijeka

“Tehnički ministar Vlade koja odlazi očito svojim posljednjim ministarskim potezima pokušava poniziti Gradsko Vijeće Grada Rijeke i Odluku koju je ono donijelo, ali i Dr. sc. Marina Blaževića kojeg predlažemo za intendanta riječkog kazališta.

Duboko se nadam da će sastavljanjem nove Vlade nova osoba na čelu ministarstva kulture biti znatno manje konfliktna i poštovati volju Riječana i Gradskog vijeća Grada Rijeke. Iz aviona je vidljivo da Hasanbegović ovo Rješenje donosi vodeći se osobnim strastima, vlastitim svjetonazorom u kojem mu Rijeka očito nikada nije bila simpatična.

Meni je sasvim jasno da antifašističke poruke koje stižu iz Rijeke, ministru koji se otvoreno ponosi najmračnijim fašističkim razdobljem Hrvatske, ne mogu biti nimalo jasne ni drage. U tom zaglušujućem neskladu, Hasanbegović pokazuje punu veličinu svoje osvetničke prirode. Zatvarajući vrata Ministarstva, pokušava zadati svoj posljednji profašistički totalitarni udarac Rijeci koja je za njegov ukus očito preotvoren i preslobodan grad”, navodi Pešić Bukovac.

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina priopćio je u srijedu da je “neugodno iznenađen” odbijanjem ministra kulture u tehničkoj Vladi Zlatka Hasanbegovića da potvrdi Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca, izabranog na tu funkciju odlukom Gradskog vijeća Rijeke, te poručio da se ministar na odlasku nije smio baviti kadroviranjem.

Komadina je istaknuo da se “ministar na odlasku nije bavio onim što je bio njegov posao, financiranjem riječkog nacionalnog kazališta, nego je to prepustio gotovo isključivo lokalnoj samoupravi”.

“Sada radi ono što ne bi uopće smio niti trebao raditi kao tehnički ministar, bavi se kadroviranjem”, istaknuo je župan.

Komadina: Hasanbegovićeva odluka je neprihvatljiva

Naveo je da, ne ulazeći u ministrovo obrazlaženje odluke, to smatra neprihvatljivom i potpuno neopravdanom odlukom kojom se, između ostalog, negira legitiman izbor intendanta riječkog HNK u Kazališnom vijeću i Gradskom vijeću Rijeke.

“Uostalom, negirati Rijeci, koja se na međunarodnoj sceni uspjela izboriti za status europske prijestolnice kulture, da sama odbere ključne aktere kreiranja svoje kulturne scene gotovo se može nazvati bezobraznim i bahatim odnosom jednog ministra“, ustvrdio je Komadina.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović donio je 17. kolovoza rješenje kojim je odbio zahtjev riječkog Gradskog vijeća za potvrđivanje imenovanja Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, navodeći u obrazloženju primjedbe na program. Blažević mu je odgovorio kako krši zakon jer kao tehnički ministar u Vladi od dana raspisivanja izbora ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost te odbacio Hasanbegovićeve primjedbe.

Index.hr

tačno.net
Autor/ica 24.8.2016. u 19:05