Esad Bajtal: Fašisti u evropskom ruhu

S. KURT
Autor/ica 10.5.2018. u 10:51

Izdvajamo

  • Prije brutalne agresije, prije rata, sjeća se dobro i Bajtal, znalo se koji je koji dan u kalendaru. - Oni koji su danas glasni antifašisti srušili su sve moralne, ljudske, civilizacijske, demokratske principe da bi se danas preoblačili u principe koje su rušili. To je cinizam – kaže Bajtal.

Povezani članci

Esad Bajtal: Fašisti u evropskom ruhu

Bosna i Hercegovina danas je bila teatar apsurda, govori nam prof. dr. Esad Bajtal. Na dan kad je širom Evrope obilježavan Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, nema ni sela u našoj državi koje se prigodnim programom, muzikom, pjesmom, posjetom spomenicima, minutom šutnje ili Fatihom nije poklonilo borcima protiv fašizma. 

Modus življenja

Posebno je cinično bilo u gradovima koji su ne tako davno, samo nekoliko decenija prije, bili poprište fašizma u njegovom najgorem obliku. BiH je s kraja prošlog stoljeća bila zemlja natopljena krvlju, istačkana koncentracionim logorima.

– Mimikrija je standardni modus življenja kod nas, na našoj političkoj, javnoj i društvenoj sceni – komentira profesor Bajtal silne proslave i ode borbi protiv fašizma.

Kad pitamo ko je to zapravo danas tako glasno i strasno govorio protiv fašizma, kad dobro znamo gdje živimo, Bajtal odgovara:

– To su izvorni fašisti koji hoće da prodaju sebe u evropskom ruhu. Evropa je uzela 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope. Jasno je u simboličkoj ravni šta to znači. Da oni koji bježe od Evrope glavom bez obzira, a pričaju da hoće u nju, a znaju da neće, jesu i inicijatori i realizatori ovih antifašističkih manifestacija.

Bajtal ne može sakriti ogorčenje, ne može da ne prepozna cinizam i sarkazam koji je danas odaslan sa mnogih mjesta, od onih koji su samo dan prije svojim izjavama, djelima i riječima potvrđivali da niti znaju niti prepoznaju ideju antifašizma.

– Oni za ovaj dan promijene ruho, malo promijene priču, da bi se sakrili. Već danas će nastaviti sa svojim fašističkim, nacističkim, klerofašističkim, neonacističkim putem. BiH je danas teatar apsurda, a znamo šta se događa u tom teatru. Izdana je svaka logika, okrenula su se leđa moralu, savjesti, samosvijesti. Na sceni je gruba politikantska, pragmatska igra – dodaje Bajtal.

Da se piše

U tom teatru apsurda, dodaje on, svako se skriva iza nečega, pristaje čak biti antifašista.

– Želi da mu se piše i da je antifašista – pojašnjava Bajtal.

Rušili pa se pretvaraju!

Prije brutalne agresije, prije rata, sjeća se dobro i Bajtal, znalo se koji je koji dan u kalendaru.

– Oni koji su danas glasni antifašisti srušili su sve moralne, ljudske, civilizacijske, demokratske principe da bi se danas preoblačili u principe koje su rušili. To je cinizam – kaže Bajtal.

Avaz.ba

S. KURT
Autor/ica 10.5.2018. u 10:51