DOK JAVNOST BRUJI O KODEKSU ODIJEVANJA I PONAŠANJA: Sarajevski fakulteti i akademije ostaju bez imovine

Nejra Džaferagić
Autor/ica 26.7.2018. u 15:22

DOK JAVNOST BRUJI O KODEKSU ODIJEVANJA I PONAŠANJA: Sarajevski fakulteti i akademije ostaju bez imovine

I dok javnost raspravlja o kodeksu odijevanja i ponašanja sarajevskim fakultetima, oduzet je status pravnog lica. Osim što su ostali bez statusa pravnog lica oduzima im se i vlasništvo nad imovinom

Piše:Nejra Džaferagić- Žurnal.info

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 26.6.2018. godine donijela je Odluku o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta javne ustanove Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica javnoj ustanovi Univerzitet u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog lica.

Ovom odlukom fakulteti, akademije i instituti postaju organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu. Status pravnog lica ima isključivo Univerzitet, a po odluci Skupštine KS, Univerzitetu pripada imovina svih fakulteta. Slučajno ili ne iz ove Odluke izuzeti su teološki fakulteti!

Rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu tvrdi da je ova odluka preuranjena jer su rokovi za njenu realizaciju nerealni.

Imajući u vidu da nije potpisan Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, nije izvršena promjena statusa aktuelnih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, nije izvršena izgradnja informacionog sistema Univerziteta u Sarajevu, te druge neophodne aktivnosti. Smatramo da su rokovi i dinamika realizacije ove odluke nerealni i ne bismo željeli da budu na štetu kvaliteta tog procesa”, tvrde za Žurnal iz UNSA.

Po odluci Skupštine KS obavezuje se rektor Univerziteta da potpiše ugovore sa  dekanima fakulteta i direktorima naučnoistraživačkih institucija kojim će se definisati sva prava, obaveza i imovina koje preuzima Univerzitet. Također, nalaže se rektoru da u roku od 90 dana nadležnom sudu podnese zahtjev za upis statutnih promjena u sudski registar. Tako će imovina fakulteta postati imovina Univerziteta, a osnivač Univerziteta je Kanton Sarajevo.

Javna rasprava o novom kodeksu odijevanja i ponašanja

Na javnoj raspravi o Kodeksu odijevanja i ponašanja na UNSA, održanoj na Fakultetu političkih nauka prisutni su se usaglasili oko jednog – Kodeks je samo nastavak prošlogodišnjeg Zakona o visokom obrazovanju u KS.

Skoro pa u isto vrijeme  prošle godine donesen je Zakon o visokom obrazovanju u KS. Istovremno je tadašnji predsjednik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić na jednoj od sjednica Senata UNSA iznio zahtjev da se petkom u vrijeme džume namaza ne zakazuju predavanja i ispiti. Dok je Zahiragić zaokupirao javnost i medije svojim izjavama i prijedlozima zakon je, bez puno buke, usvojen.

I ove godine ponovo je upravo Zahiragić zajedno sa voditeljicom BH Dnevnika na TVSA Selmom Kapetanović uzburkao javnost sa “analizom” odijevanja “studentica” novinarki.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Jasmin Hasanović tvrdi da se ponovo desila ista situacija jer je trenutno u fazi procesa sporazum gdje se imovina svih fakulteta predaje na korištenje Vladi Kantona, odnosno Ministarstvu obrazovanja.

O predaji imovine Vladi KS ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvira Kazazović kaže da ne zna ništa ali navodi da Odlukom Skupštine “Kanton Sarajevo zadržava vlasničko pravo nad nepokretnostima i drugom imovinom koja je obezbijeđena za osnivanje i rad Univerziteta, fakulteta,  akademija i naučnoistraživačkih instituta u sklopu UNSA”, pozivajući se između ostalog i na Zakon o visokom obrazovanju KS.

Hasanović tvrdi da je Kodeks “dimna bomba koja se postavlja da bi se taj aspekt zanemario”, to potvrđuje struktura članova komisije koji su utvrđivali Kodeks.

Ako vidimo strukturu ljudi koji su u komisiji, ako vidimo njihov politički i svaki drugi profil, očito je da se radi o jednom svjetonazoru koji je totalno u suprotnosti sa pitanjima znanja i cjelokupne nauke“, tvrdi Hasanović.

Istog mišljenja su i studenti. Tarik Bešlagić, student Komunikologije na FPN-u, kaže da iza ovog Kodeksa stoji mnogo više nego što vidimo.

„ Sam Kodeks je proizveden iz tih nekih političkih opcija, moje mišljenje je da se nešto zataškava, da se sa nečeg skreće pažnja, jer ovoliko, da tako kažem napuhivanje zraka oko Kodeksa, nema stvarno potrebe.“

Profesorica Lejla Turčilo (FPN) kaže da su profesori i studenti za Kodeks, koji zauzima šest stranica teksta, napravili 105 komentara šta je u njemu logički pogrešno postavljeno, stilski, te gramatički neispravno. Sam rektor UNSA za medije je priznao kako su neki dijelovi Kodeksa neprihvatljivi.

Ko predstavlja studente a ko političke partije?

Predsjednik Skupštine SPUS-a ( op.a Bekir Rovčanin) status studenta je izgubio prije godinu dana diplomirajući na Medicinskom fakultetu i trenutno je zaposlenik Doma zdravlja Stari grad. Predsjednik SPUS-a (op.a Merim Serdarević) zaposlen je kao pravnik na TVSA. Zamjenica predsjednika i studentica-prorektorica (Rijana Jusufbegović) kandidatkinja je za zastupnicu u Skupštini KS. Predstavnik studenata u Upravnom odboru (Haris Zahiragić) je zaposlenik ZZO KS i kandidat za zastupnika u Skupštini KS..”, naveli su u saopštenju za javnost studenti deset studenskih asocijacija i udruženja reagirajući na Nacrt kodeksa o odijevanju i ponašanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA).
U saopštenju navode  da je mandat rukovodstvu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS)  istekao 5.jula. Slučajno ili ne odluka o ukidanju pravnog satusa fakultetima u Službenim novinama KS objavljena je upravo 5.jula kada je i stupila na snagu.

Trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati nove predstavnike u Senatu. Svjesno odlažući redovnu Skupštinu na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo, koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožava rad Senata, te narušava ugled svih studenata Univerziteta. Sljedeći Senat studenti su bez predstavnika. Ko će na sljedećem Senatu zastupati interese studenata i stav kada je u pitanju Kodeks, ako je jedina osoba koja istom može prisustvovati legalno studentica-prorektorica Rijana Jusufbegović?”, navedeno je u saopštenju.

Javna rasprava o Nacrtu Kodeksa, prema riječima rektora, prolongirana je do septembra. Tako će pred same izbore ponovo mlade snage SDA-a pokrenuti pitanje kodeksa. Dekolteima, golim ramenima, ako treba i donjim vešom.

U međuvremenu na Žurnalu čitajte o atraktivnim lokacijama gradilišta, poslovnih prostora, kuća, okućnica, zgrada koje se oduzimaju sarajevskim fakultetima. Svim osim teološkim fakultetima.

Uskoro opširnije….

(zurnal.info)

Nejra Džaferagić
Autor/ica 26.7.2018. u 15:22