Dragan Markovina „Tišina poraženog grada“ – ANGAŽIRANI PLEDOAJE ZA GRAD

Dragan Markovina
Autor/ica 15.2.2015. u 11:28

Dragan Markovina „Tišina poraženog grada“ – ANGAŽIRANI PLEDOAJE ZA GRAD

Foto: šg

Knjiga Dragana Markovine je, u biti i u svojoj dubinskoj intelektualnoj angažiranosti, pledoaje za zajedničko življenje u Mostaru! Kada bih imao mogućnost birati knjigu decenije na bh. i hrvatskim intelektualnim prostorima, opredjelio bih se za knjigu Dragana Markovine! Knjiga koja opominje i uzbuđuje istinom i nevjerojatnom pravednošću rezona u odnosu na dva mostarska fašizma!

Piše: Gradimir Gojer

Dragan Markovina „Tišina poraženog grada“,
Centar za kritičko mišljenje Mostar i portal tacno.net, 2015.

markovina3

Dragan Markovina

Knjiga Dragana Markovine Tišina poraženog grada nosi u podnaslovu ne samo žanrovske nego i stilske odrednice (eseji, priče, kolumne). Tu se već otkriva bitna oznaka ovog rijetko angažiranog štiva, jer Markovina ništa ne krije, pa niti ono što je njegova stilska i estetska intencija…

On nema potrebu da lažno (!!!) fabricira intelektualizam u svojim angažiranim političkim esejima. Dapače, otvoreno, izravno Markovina secira krvavo tkivo nacionalizma i šovinizma koje je od grada Mostara, od grada džennet bašče napravilo grad-kadaver! Eseji Dragana Markovine nemaju potrebu da pod krinkom bilo kakovog ezopizma, intelektualne stilizacije ili eventualnog uopćavanja stvari pobjegnu od krvave stvarnosti. Od uvodnog eseja Grad kao utočište do završnog intervjua: Markovina: SDP ne samo da ne može, nego očito ni ne želi izvući zemlju iz gliba autor hrabro, bez ikakvih ograda govori o političkom, nacionalističkom, šovinističkom, neljudskom rastakanju elementarne gradskosti u Mostaru. On fiksira pojave, markantne osobnosti, ali ponad svega on analizira političke procese koji od Mostara prave grad slučaj.

Neće Markovina u svojim esejima uskratiti niti ushit za ono što smatra pravom stvari u politici ili umjetničkom stvaralaštvu, ali u isto doba njegov kritički pravorijek jednostavno će detronizirati pojedine napuhane intelektualne purane bh. i hrvatske političke pozornice… Dok sam čitao knjigu Tišina poraženog grada imao sam na umu stotine sati, možda i tisuće, koje je mladi znanstvenik i publicist Dragan Markovina proveo u permanentnom učilištu etosa kod svog oca, Roka Markovine. Jer, dok sam čitao najangažiraniju političku knjigu kod nas u posljednjem desetljeću, u mojim ušima odjekivale su riječi političke izravnosti, poetski kazane na način mog negdanjeg partijskog druga Roka Markovine.

gojer2

Gradimir Gojer na predstavljanju knjige Dragana Markovine Tišina poraženog grada u Mostaru

Sretna je situacija da u nesretnoj i od nacionalističkih baraba unesrećenoj državi Bosni i Hercegovini Dragan Markovina, negdanji mostarski dječarac, a današnji sveučilišni profesor iz Splita ima snagu, intelektualni potencijal, seriozni vokabular i europska obzorja iz kojih promatra katastrofalnu situaciju potonuća gradskosti, intelektualnosti, zajedničkog življenja svoga rodnog grada!

Mostar je, konačno, kroz eseje, kolumnističke zapise i priče Dragana Markovine dobio politički portret konca dvaedestog i početka dvadeset prvog stoljeća.

Ne mogu tvrditi da svi drugi pisci koji su obrađivali taj period nesretne povijesti grada na Neretvi nisu bili uspješni, ali tvrdim sa moralnom odgovornošću da je dignitet knjige Tišina poraženog grada temeljen na dvije konstante: na elementarnom moralu, koji je u današnjoj BiH apsolutna terra incognita i osobnoj vizuri, koja nikada nije pomračena ili skrenuta sa prave crte kakovim ideologijskim škarama.
Kada se govori o knjigama danas, sad i ovdje, vrlo rijetko se ozbiljnija pozornost posvjećuje nakladnicima (???). Ovu knjigu zajednički su producirali Centar za kritičko mišljenje Mostar i portal tacno.net. Reklo bi se: ništa neobično!?! E, tu sad i jeste pravi razlog pisanja mog prikaza ove knjige…

Dragan Markovina jeste svježa, nova, autentična spisateljska pojava, ali Centar za kritičko mišljenje sa vođstvom Amera Bahtijara, a poglavito portal tacno.net sa liderstvom Štefice Galić su, danas, uistinu jedine svijetle tačke intelektualne prodornosti današnjeg Mostara! Nedavno izdata knjiga o fudbalskom klubu Velež, od istih nakladnika, u dubokoj je vezi sa knjigom Dragana Markovine! Jer, onog trenutka kada su Mostarci pristali da Velež bude prognan sa stadiona pod Bijelim brijegom, koji je oduvjek nosio prefiks Gradskog stadiona, tog trenutka poražena je ideja jedinstvenog grada Mostara! Jer, dva stadiona u Mostaru znače dva grada!?!

Detektirajući vrlo preciznim politikološkim i serioznim žurnalističkim metodama tragediju Mostara, grada-kadavera, Štefica Galić je sa svojim žurnalističkim timom zadala najsmrtonosniji udarac procesima fašizacije, koje u Mostaru i Hercegovini provode nacionalisti iz HDZa i SDA! Zato knjiga Tišina poraženog grada govori, ni malo suptilno, ali nerijetko pjesnički o dva fašizma, koja sukladno i skladno razaraju biće grada na Neretvi, negdanje džennet bašče, a danas grada kojeg čine, de facto, dva sela, koja hoće ujediniti tuđmanovskom floskulom, na koju su nasjeli mnogi bošnjački političari o takozvanom suživotu. Nikada se u Bosni i Hercegovini, pa niti u Mostaru nije suživjelo, nikada nismo živjeli jedni pored drugih. Živjeli smo zajedno!!!

Knjiga Dragana Markovine je, u biti i u svojoj dubinskoj intelektualnoj angažiranosti, pledoaje za zajedničko življenje u Mostaru!

Kada bih imao mogućnost birati knjigu decenije na bh. i hrvatskim intelektualnim prostorima, opredjelio bih se za knjigu Dragana Markovine!

Knjiga koja opominje i uzbuđuje istinom i nevjerojatnom pravednošću rezona u odnosu na dva mostarska fašizma!

Dragan Markovina
Autor/ica 15.2.2015. u 11:28