ČUDO ZAGRLJAJA

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.1.2020. u 15:52

ČUDO ZAGRLJAJA

foto enterijer.ba

Zapis u povodu izložbe “Zagrljaji” Safeta Zeca u Historijskom muzeju u Sarajevu

Safet Zec, taj magijski likovni žrec, prvosvećenik likovnosti, podjednako u Bosni i Hercegovini, preko Oceana, kao i u jednoj od kolijevki likovnosti, Italiji, jednako cijenjen i poštovan od najstručnije likovne kritike kao i masovnog galerjskog i muzejskog publikuma, predstavio je grandiozan opus najplemenitije ljudske akcionosti u našim malim životima – zagrljaja dvaju bića pod kapom nebeskom.

Čudo ruku o kojem je u literaturi svjedočio bravuroznošću svoje poetičnosti u prozi hrvatski velikan Ranko Marinković, Zeca je odvelo u širokom luku od realiteta do metafizisa, poglavito u nanosima pristajućih boja.

Zagrljaji kao susreti dvaju bića, zagrljaji sastanaka, zagrljaji rastanaka, bolni i radosni zagrljaji, sve je to dio velikog likovnog eseja o temeljnoj ljudskosti, koja kreće od ruku i završava u rukama. Ima li išta grandioznije u ljudskom čuvstvu?!

Majstorstvo crteža i uravnotežena likovnost boja karakteriziraju ovu izložbu.

foto enterijer.ba

Kontrastirana ali i kontekstirana među mudre povijesnice koje progovaraju temeljnim istinama, jer ne bi bile pod krovom ove umjetničko znanstvene institucije, Zecova razbokorenost čovjekoljublja pravo je obilje, svojevrsni symposion, čudo tvoraštva ruku…

Svojom likovnom ritualnošću posebno fasciniraju manji formati ovoga grandioznog postava, koji u blizini i dosluhu sa svjedočanstvima starih hartija, donose nove sadržajnosti, pa i gledateljev potpuno novi pogled i na povijest i na suvremenost.

Ova Zecova parada majstorstva, cjelina izložbe i temeljni osjećaj duboko harmonizirane duhovnosti čudo zagrljaja ostavljaju za vječno pamćenje. Trenutak je to umjetnikove duboke intime i iskrenosti. Bravo Maestro!

Komplimenti Historijskom muzeju.

Izložba dubokog smisla i istinskog humaniteta u razarajućem mraku sveopćeg beznađa, fašizacije i mizantropije na svakom koraku!

Foto Radiosarajevo.ba

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.1.2020. u 15:52