Stotine građana u Sarajevu traži pravdu za Dženana Memića i Davida Dragičevića

A.B.
Autor/ica 15.5.2018. u 18:10

Stotine građana u Sarajevu traži pravdu za Dženana Memića i Davida Dragičevića

Protesti se održavaju iza Zemaljskog muzeja, a skup predvode njihovi očevi Muriz Memić i Davor Dragičević.

Protest će trajat do 19 sati, a njime se ponovo želi ukazati na nesavjestan rad Tužilaštva Kantona Sarajevo, ali i rad nadležnih institucija u Banjoj Luci.

Naime, Tužilaštvo KS slučaj Dženana Memića karakteriše kao saobraćajnu nesreću iako je prethodno tretiran kao ubistvo za šta postoje i dokazi kako je ranije potvrdio Muriz Memić. On ovim sedmim okupljanjem u Sarajevu želi upravo ukazati na tu činjenicu.

Muriz Memić je uoči početka protesta poručio da od VSTV-a traži da napokon saslušaju istinu koja se od početka negirala.

“Od početka se skrivaju dokazi, ja nijedan zvanično nisam dobio od Tužilaštva KS. Od sada sam ja glavni tužilac, a Dalilda Burzić se svega boji. Ne daju nijedan dokaz, a koliko znam za saobraćajnu nesreću ne trebaju postojati povjerljivi dokazi”, kazao je Muriz Memić.

Dodao je da ga niko ne može ubijediti da je riječ o saobraćajnoj nesreći, već da je njegov sin žrtva ubistva.

“Iako je nekoliko puta prekvalifikovan ovaj slučaj od saobraćajne nesreće do ubistva ja znam šta je bilo. Mene ne mogu ubijediti u suprotno. Dakle ili su nesposobni da rade svoj posao ili su korumpirani drugo ne postoji”, poručio je Memić.

Dženan je 7. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio smrtonosne povrede, od kojih je preminuo sedam dana kasnije.

Naredno ročište bi se trebalo održati 22. maja i Muriz je naglasio da tada očekuje od Suda da izda naredbu za dostavljanje dokaza.

Iz Banja Luke je došlo oko 50 ljudi sa Davorom Dragičevićem i aktivistima grupe Podrška za Davida kako bi se ujedinjeno borili za rasvjetljavanje smrti ove dvojice mladića.

“Želimo danas poručiti da se ubice i kriminalci trebaju privesti pravdi, a ukoliko se to ne uradi preuzet ću naredne korake i ići do kraja, ali Davida oprostiti neću. Također, planiramo uputiti hiljade tužbi prema Tužilaštvu RS-a, jer moja savjest je čista ja svima mogu pogledati u oči. A ubice nemaju vjeru ni naciju. I Muriz i ja smo vidjeli naše sinove, oni su ubijeni”, kazao je Davor.

David Dragičević nestao je u noći sa 17. na 18. marta ove godine, nakon čega je počela potraga za njim. Trajala je sve do 24. marta, kada je njegovo tijelo pronađeno u banjalučkoj rijeci Crkveni.

I njegova porodica također sumnja na ubistvo, a ne na nesretan događaj te je upravo ta činjenica ono što je povezalo ovu dvojicu očeva da zajedno izađu na ulice i traže pravdu za svoje sinove.

klix.ba

A.B.
Autor/ica 15.5.2018. u 18:10