Bogat kulturni program u povodu obilježavanja 25. godišnjice Muzičkog centra Pavarotti Mostar

tačno.net
Autor/ica 5.10.2022. u 16:02

Bogat kulturni program u povodu obilježavanja 25. godišnjice Muzičkog centra Pavarotti Mostar

Muzički centar Pavarotti Mostar ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada.

Kako bi ovom jubileju bio dat značaj kojeg i zaslužuje, menadžment Centra pripremio je iznimno bogat kulturno-edukativni program, koji će započeti promocijom dvaju knjiga Borisa Leinera, bubnjara kultnog zagrebačkog rock benda „Azra“, „Sve bio je ritam“ i „Azrini svjedoci“. Promocija Leinerovih knjiga zakazana je za srijedu, 12. 10. i to će, ujedno, biti prvi događaj na ovogodišnjem, trećem izdanju Mix Art Festa, ali i idealna uvertira za državnu gitarijadu „Na putu za jug“, koju Muzički centar Pavarotti održava po osmi put.

Dvije finalne večeri Gitarijade planirane su za petak, 14. i subotu, 15. 10. U finalu će se predstaviti pet najboljih bendova po ocjeni selektivnog žirija. Na završnoj večeri, kao specijalni gosti, nastupit će sarajevska rock grupa „Skroz“.

Pet dana poslije, u četvrtak, 20. 10., ponovo u sklopu Mix Art Festa, bit će upriličena književna večer Nedžada Ibrahimovića, bosanskohercegovačkog književnika, književnog i filmskog kritičara, scenariste i autora dokumentarnih filmova. Ibrahimović je, između ostalog, dobitnik specijalne nagrade žirija za dokumentarni film “Pun mjesec iznad Bosne” na Festivalu video-ostvarenja Gouden vlam, u Amsterdamu, 1997. a laureat je i nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu pjesama („Obiteljske i druge strašne pjesme“) za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH u 2021.

Mix Art Fest nastavlja se bogatim filmskim programom, kojeg Muzički centar Pavarotti realizuje u saradnji s Akademijom dramskih umjetnosti (ADU) iz Zagreba, no prije toga, u četvrtak, 3. 11., u Muzičkom centru Pavarotti, održat će se Okrugli stol na temu „Dokumentarizam kao prostor slobode“ kao i  promocija Master studija za dokumentarne režije pri ADU. U petak 4. i subotu 5. 11. bit će prikazani filmovi: „Čekaj me”  , autora Damira Markovine, „Majči“, Josipa Lukića,O jednoj mladosti“, Ivana Ramljaka i “Turizam!” Tonćija Gaćine.

Također, u utorak, 8. 11., u Muzičkom centrau Pavarotti bit će upriličeno prikazivanje selekcije filmova s finalnog programa ovogodišnjeg Festivala animiranog filma (NAFF) koji se održava u Neumu.

U drugoj polovici istog mjeseca, tačnije u ponedjeljak, 21. i utorak, 22. 11., Muzički centar Pavarotti organizovat će prvi Jazz Master Camp, koji će okupiti ljubitelje jazza iz čitave regije, odnosno s prostora bivše Jugoslavije. Planirani koncept kampa bazira se na individualnim radionicama kao i sviranju u bendovima koji će se formirati u toku radionica.

Četiri dana poslije, u subotu, 26. 11., Darko Rundek i Ekipa održat će koncert u prostorijama OKC-a Abrašević. Bit će to ujedno i centralni događaj Mix Art Festa, koji će završiti u mjesecu decembru, izložbom slika Vlade Puljića i Jusufa Juse Nikšića u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

O detaljima svakog pojedinačnog događaja građani će biti adekvatno i na vrijeme obaviješteni.

tačno.net
Autor/ica 5.10.2022. u 16:02