BNP Zenica: Obmanjuju nas poluistinama, sijanjem straha od Drugih i čvrsto drže u stalnoj ulozi žrtve

tačno.net
Autor/ica 8.2.2023. u 11:07

Izdvajamo

  • Voljeli bismo da su naši intelektualci bili ovako glasni kada su u pitanju naši bijedni umjetničko/radnički statusi kao i uslovi rada u kojim godinama djelujemo i stvaramo višestruko nagrađivane predstave, kako u BiH, tako i u regionu. Ali, to nije u domenu populizma, pa nije ni vrijedno spomena.

Povezani članci

BNP Zenica: Obmanjuju nas poluistinama, sijanjem straha od Drugih i čvrsto drže u stalnoj ulozi žrtve

Foto: BNP Zenica

Nakon medijske hajke, koju je protiv Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i reditelja Zlatka Pakovića poveo Klub zeničkih intelektualaca, iz ovog pozorišta oglasili su se saopštenjem za javnost:

Obraćamo se svim građanima i građankama Zenice u ime Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nemamo namjeru pravdati se, ali imamo potrebu reagovati na javnu hajku, pokrenutu od strane Kluba zeničkih intelektualaca „Sudija Gradiša“, (nepotpisanih), a usmjerene protiv naše nove predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“. Želimo upoznati javnost da predstava ne osporava niti na bilo koji način dovodi u pitanje genocid u Srebrenici, niti je usmjerena protiv Bošnjaka kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Predstava, u jednom dijelu, upravo kritikuje one predstavnike Bošnjaka koji su zbog vlastitih interesa ugrozili svoj narod i doveli ga u poziciju taoca sistema koji su za sebe stvorili. Ti i takvi, kao i novoosnovani zenički, bošnjački intelektualci služili su se i služe, populističkim floskulama sa predznakom nacionalizma, šovinizma lokalpatriotizma. Obmanjuju nas poluistinama, sijanjem straha od Drugih i čvrsto drže u stalnoj ulozi žrtve. Mi kao Bosansko narodno pozorište imamo obavezu da propitujemo, analiziramo, seciramo, promišljamo i istražujemo društveno-politička dešavanja, kao što su to radili u pozorištima vjekovima prije nas i što će raditi i poslije nas. To i jeste jedan od naših zadataka, jer imamo odgovornost prema našoj publici.

Svaki vid nametanja cenzure ili autocenzure ubija smisao i svrhu našeg postojanja. Oni/one koji su napisali ovo, u najmanju ruku, nekorektno javno pismo, usmjereno protiv BNP-a, predstave i reditelja ili nisu pogledali predstavu ili žele obmanuti svoj narod, podcjenjujući njihovu moć rasuđivanja i iskrivljujući sliku viđenoga. Intelektualci bi trebali da, barem po značenju te riječi, misle „vlastitim mozgom“, a ne da budu produžena ruka obezglavljenog sistema, koji proždire svoju djecu. Oni bi morali imati „širinu uma“ i moć analitičkog promišljanja kako bi svojim građanima i građankama ukazali na sve anomalije društva, pa bilo to i iz reda sopstvenog naroda.

S obzirom da smo na repertoaru BNP-a imali predstave „Srebrenički inferno“ (2004.) i „Balkanski rekvijem (2014.) i tokom godina bili domaćini predstavama koje se bave stradanjem Srebreničana i Bošnjaka/Bošnjakinja tokom posljednjeg rata u BiH, smatrali smo odgovornim progovoriti i o današnjim problemima u „vlastitom dvorištu“ kako bismo mogli očekivati i od drugih da urade isto.

BNP je, to s ponosom možemo reći, kuća koja se nikada nije bojala pogledati istini u oči i progovoriti o svim važnim, ali i bolnim temama koje su se dešavale i koje se dešavaju oko nas.

Voljeli bismo da su naši intelektualci bili ovako glasni kada su u pitanju naši bijedni umjetničko/radnički statusi kao i uslovi rada u kojim godinama djelujemo i stvaramo višestruko nagrađivane predstave, kako u BiH, tako i u regionu. Ali, to nije u domenu populizma, pa nije ni vrijedno spomena.

Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica
Lajla Kaikčija, umjetnička rukovoditeljica BNP-a Zenica

tačno.net
Autor/ica 8.2.2023. u 11:07