BLAGO SVJEDOČANSTAVA

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.7.2018. u 08:42

BLAGO SVJEDOČANSTAVA

Salko Šarić „Pregled stvaralaštva u Mostaru“, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Mostar, 2017.

Moj drugar iz vremena pohađanja Dramskog studija Narodnog pozorišta u Mostaru, Salko Šarić, poslao mi je svoju kulturologijski duboko smislenu i potrebitu knjigu Pregled stvaralaštva u Mostaru. Dugo nisam vidio bolji primjerak protiv, na našim prostorima sveprisutne i svetrajuće, kulture zaborava borbe i osvještenijeg kulturologijskog štiva.

Da ministrica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke nije u svom mandatu ništa uradila, osim što je podržala i nakladnički izvojštila ovu Šarićevu knjigu, ispunila bi svoj mandat!!!

Od korice sa nevjerojatno asocijativnom i dokumentarno temeljnom fotografijom protagonista mostarskog likovnog života, kad je on bio na vrhuncu i u zenitu (Memnuna Vila Bogdanić, Mustafa Pezo, Mustafa Ico Voljevica, Mladen Soldo i Jusa Nikšić) do svoje posljednje listine ova je knjiga blago, pravo blago svjedočanstava o stvaralaštvu u Mostaru.

Sad već potvrđen i etabliran kulturni povjesničar i kulturolog Salko Šarić podijelio ju je u razložna poglavlja: Pisana riječ osmanski period, Pisana riječ austrougarski period, Pisana riječ od 1919. do 2001., Slovo o bibliotekama, časopisima, klubovima pisaca, književnim sekcijama, listovima, štamparijama, udruženjima, Likovna umjetnost, Klasična muzika, Izvorna narodna muzika, Horovi, klape, ansambli, Popularna kultura, Prilozi nekim biografijama, Kratice i Umjesto pogovora

Ovom knjigom Mostar postaje relevantan kulturni centar kroz stoljeća, bez nje on je samo dragi simbol za stvaralaštvo nekolicine istinskih velikana umjetnosti.

Ministrici Elviri Dilberović golemo priznanje što je u slojevitoj Šarićevoj kulturologiji prepoznala grandiozne mostarske kulturne nezaborave.

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.7.2018. u 08:42