U petak biramo u NPM-u: na repertoaru komedija “Odumiranje međeda”

tačno.net
Autor/ica 1.3.2017. u 14:52

U petak biramo u NPM-u: na repertoaru komedija “Odumiranje međeda”

U petak, 3. 3. u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena najnovija predstava iz produkcije NPM-a: “Odumiranje međeda” po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića  – atraktivna, scenski i tematski zanimljiva, komedija koja propituje. U Mostaru nema izbora, a vi biste da vas se pita i vi biste birali? Narodno pozorište Mostar daje vam izbor. Ovo je predstava čiji kraj bira publika!

Ćopićev tekst, iako pisan 1958. godine, i danas je itekako aktuelan – govori o tome da li je demokratija kakvu danas živimo samo puka obmana ili nam stvarno daje slobodu i mogućnost izbora. “Odumiranje međeda” je interaktivna predstava u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje publika odlučuje kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo. Dođite u Narodno pozorište i birajte! Igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Dženan Medanović, scenografiju i kostime Lana Lončarević, muziku Nedim Ćišić i Darko Majersky, a koreografiju Plesni studio Mo-Stars, Mostar.

“ (…) Postavka Ćopićeve drame, u čitanju mladog režisera Emira Kapetanovića, je tihi poziv da se zamislimo nad „svojom naivnošću“ i razmislimo da li želimo da tu „naivnost“ prenesemo na svoju djecu tako što se ne protivimo, nego i njih učimo da žive „naivno“. Ili ćemo ih pak pustiti da budu malo „bezobraznija“ (u pozitivnom smislu riječi) i zauzmu se za svoje živote, a to zauzimanje je izgleda danas postalo „bezobrazluk“ (u pravom smislu te riječi) . A zašto predstava o izborima u gradu gdje izbora već godinama nema? Upravo zbog toga. Nema boljeg grada od Mostara za propitivanje da li i kad imamo mogućnost izbora, mi stvarno biramo”.

Cijena karte: 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere: 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 1.3.2017. u 14:52