BILO JE I KRITIKE I KRITIČARA

Gradimir Gojer
Autor/ica 19.3.2020. u 13:22

BILO JE I KRITIKE I KRITIČARA

Nerijetko se u posljednje vrijeme žale prijatelji, glumci, redatelji, pisci, scenografi i kostimografi kako nema kritičke valorizacije onoga što su scenski ostvarili. Problem se svodi na nepostojanje sustavne kazališne kritike u bosanskohercegovačkim medijima. Malo se i inače piše o teatru, a kritike na pojedina teatarska ostvarenja prava su rijetkost. Ako se o nekoj teatarskoj predstavi nešto i zabilježi to je razina obavijesne crtice.

Da ne pominjem da nemamo kritičare koji bi bili u širem teatrologijskom smislu kadri ispisati esej o predstavi, napisati portret ili bar zanimljiv prikaz nečega u vezi sa scenskom umjetnošću.

Mnogi će površno kazati kako je u Bosni i Hercegovini bila razvijena poezija, proza, a drama i teatarska kritika ne naročito. Glede teatarske kritike to je potpuno netačno, jer teatarskom kritikom bavili su se većinom publicisti i novinari, pa valja zabilježiti djelovanje Bore Jevtića, Jovana Palavestre i dr Jovana Kršića. Svojim prikazima javljali su se Čedomil Borojević, dr Pero Slijepčević, Ivan Peserle, Vladislav Tmuša, Hivzi Bjelavac, Nika Miličević, Eli Finci, Ivan Stražičić, Hamid Dizdar, Marko Marković, Ilija Kecmanović, Isak Samokovlija, Ahmed Hromadžić, a za vrijeme Drugog svjetskog rata Vladimir Jurčić i Ahmed Muradbegović.

Blistave stranice u drugosvjetskom poraću u teatarskoj kritici ostavili su Luka Pavlović, Velimir Stojanović, Sead Fetahagić, Strajo Krsmanović, Slobodan Stojanović, Safet Burina, Branko Tucaković, Slobodan Stojanović.

Sva ova imena iza kojih stoje kritičarski opusi pobrojao sam da bih kazao da je kritike i teatarskih kritičara bilo.

I to vrlo kvalitetnih.

Zašto oni nemaju nasljednika odgovoriće, nekada, netko…

Gradimir Gojer
Autor/ica 19.3.2020. u 13:22