Beogradska premijera predstave ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’

RSE
Autor/ica 25.9.2020. u 08:51

Beogradska premijera predstave ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’

U Beogradu predstava o genocidu u Srebrenici

Predstava “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, reditelja Zlatka Pakovića premijerno je odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

Predstavom se obeležava 25. godina od genocida u Srebrenici, gde su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Predstava je nastala u saradnji Pakovića i nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Kako su autori naveli to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas – priznanje genocida u Srebrenici.

Zlatko Paković j rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se nada da će uticaj predstave biti “od većeg javnog interesa”.

“Pozorište služi tome da se stvori javnost, makar eksperimentalno i da se pokaže kako jedno društvo može da izgleda, kako bi trebalo jedno društvo da izgleda. Republika Srbija se ne ponaša ni prema svojim građanima onako kako treba. Ne poštuju se prava vlastitih građana, a kamoli prava žrtava genocida koji je izvršen u drugoj državi”, istakao je on.

Organizatori su naglasili da je predstava nastala “u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama međunarodnih sudova”, kao i u atmosferi “odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale”.

Pored nespremnosti da se “razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovođenja genocida”, upozoravaju i na to da se u Srbiji “stvara i jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine”.

“Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa rediteljem Zlatkom Pakovićem, nastoji da kroz umetničku intervenciju razotkrije ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili a potom poricali”, naveli su organizatori.

U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Dan nakon 24. godišnjice genocida u Srebrenici, 12. jula 2019. godine, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održan je performans “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, kao uvod u predstavu.

Tada je dvadesetak ljudi u majicama sa nacionalističkim simbolima i likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine, upalo na izvođenje performansa. Desničari su pokušali da prekinu obraćanje Zlatka Pakovića, dok je čitao “osam tačaka o pozorištu i genocidu”.

Policija ih je izvela iz sale posle verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima, a performans je tada nastavljen uz obezbeđenje policije u civilu.

RSE

RSE
Autor/ica 25.9.2020. u 08:51