Bekim Fehmiu na kosovskoj poštanskoj markici

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 16:29

Bekim Fehmiu na kosovskoj poštanskoj markici

PRIŠTINA – Filatelija Pošte Kosova promovisala je danas poštansku markicu sa likom slavnog glumca Bekima Fehmiua u okviru serije markica “Svjetska kinematografija”.

Svečanosti koja je povodom predstavljanja markice upriličena u kinu ABC u Prištini, prisustvovali su članovi porodice Fehmiu, ministri kosovske i makedonske Vlade, predstavnici Pošte Kosova, Pošte Makedonije i veliki broj filmskih i pozorišnih umjetnika.

Direktor Pošte i telekoma Kosova Sejdi Hoxha je izjavio da je ponosan što može da predstavi poštansku markicu sa likom najpoznatijeg kosovskog glumca svjetske slave.

“Imidž našeg velikog umjetnika putem pisama i drugih poštanskih pošiljki putovat će u sve zemlje svijeta, u zemlje u kojima je naš glumac svojim talentom ostvario intenacionalnu slavu”, kazao je Hoxha.

Kazavši da je ovo 100. markica koju je lansirala Pošta Kosova, Hoxha je napomenuo da je misija Filaterije Pošte Kosova promocija historijskih, nacionalnih, kulturnih i naučnih vrijednosti Republike Kosova.

Bekimov brat Arsim Fehmiu u izjavi za AA kazao je da je ponosan što je Pošta Kosova objavila markicu sa likom njegovog brata.

“On jeste naš, ali bio je Bekim ne samo albanskog naroda, nego svih naroda i bivše Jugoslavije i svih naroda svijeta. Čuli ste, snimao je na pet kontinenata svijeta, na 7-8 jezika”, kazao je Arsim Fehmiu.

Bio je jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je snimao na zapadu gotovo dvadeset godina “probijajući željeznu zavjesu sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida”, kako je ocijenio Francesco Skardamaglia, talijanski pisac i producent filma “Dijete po imenu Isus” Franka Rosija, u kojem je Fehmiu igrao lik svetog Josipa. Imao je dugogodišnji ugovor sa talijanskim producentom Dinom de Laurentisom, surađivao je sa Johnom Houstonom, Olivijom de Hevilland, Avom Gardner, Dirkom Bogartom, Charlesom Aznavourom, Irenom Papas, Claudijom Cardinale, Candice Bergen… Živio je život velike glumačke zvijezde. Odrekao ga se dobrovoljno i samoinicijativno, 1987. godine.

Bekim Fehmiu je u znak protesta zbog djelovanja srpskog režima nad Albancima, 1987. godine, demonstrativno napustio pozorišnu predstavu u Beogradu, koja je bila njegovo posljednje pojavljivanje na sceni. Umro je 2010. godine u Beogradu.

SEEbiz.eu

tačno.net
Autor/ica 5.12.2013. u 16:29