Barcelona Gipsy Balkan Orchestra stiže u Muzički centar Pavarotti Mostar

tačno.net
Autor/ica 24.5.2022. u 14:53

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra stiže u Muzički centar Pavarotti Mostar

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, world music senzacija, koja ove godine slavi svoj jubilarni deseti rođendan, stiže 16. juna u Mostar, tačnije u Muzički centar Pavarotti.

Prvotno nazvan Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, bend je do danas snimio šest studijskih albuma i nastupio u preko četrdeset zemalja svijeta. O njihovoj popularnosti možda ipak najbolje govori činjenica da njihov zvanični Youtube kanal broji preko sto pedeset hiljada pratilaca, s preko 75 miliona pregleda.

Posljednjim albumom nazvanim „Nova era“ dodatno su potvrdili poziciju jednog od vodećih svjetskih bendova kada je u pitanju savremena interpetacija tradicionalne muzike.

U njihovim posljednjim singlovima, od neprolaznog makedonskog klasika „More sokol pie“ do sicilijanskog folklora „Cu Ti Lu Dissi“, osjeti se autentičan upliv tradicionalnog muziciranja s prostora Balkana, Bliskog Istoka i mediteranskih obala, a iznjedruju ga različiti umjetnički uticaji članova benda:

  • Margherita Abita (glas),
  • lvan Kovačević (double bass),
  • Stelios Togias (perkusije),
  • Julien Chanal (gitara),
  • Xavi Pendón (klarinet) ,
  • Oleksandr Sora (violina) i
  • Fernando Salinas (harmonika).

Iz ove šarolike, međunarodne postave koju čine muzičari iz Španije, Italije, Francuske, Srbije, Grčke i Ukrajine, proizilaze najljepši aranžmani u kojima svaki instrument ima svoje mjesto i svoj prostor. Uz to, sadržaj i boja zvuka prilagođeni su svakoj pojedinačnoj pjesmi, s krajnjom namjerom da slušalac doživi jedinstveno muzičko iskustvo.

Koncert benda Barcelona Gipsy Balkan Orchestra održat će se u Muzičkom centru Pavarotti, u četvrtak, 16. juna 2022., s početkom u 21h. Karte se u pretprodaji mogu kupiti na recepciji Muzičkog centra Pavarotti, počevši od četvrtka 26. maja ove godine.

Cijena karte je 20 KM.

Linkovi:

“Cu Ti Lu Dissi” – released 4th Jan 2022

More Sokol Pie (Море Сокол Пие)” – released 21st Oct 2021


( FROM “NOVA ERA”-  LAST ALBUM RELEASED – OCT 2020 )

Nane Tsokha Fuli Tschai” – LIVE – released 14th June 2021

“Marijo deli bela kumrijo” –  released 23rd Feb 2020

tačno.net
Autor/ica 24.5.2022. u 14:53