Balet Mostar Arabesque – najveći uspjeh do sada

tačno.net
Autor/ica 21.2.2018. u 10:19

Balet Mostar Arabesque – najveći uspjeh do sada

U subotu 17.2.2018. u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu se održalo drugo po redu natjecanje Balkanskih kvalifikacija za Finale Dance World Cup 2018. koje će se održati u Sitgaesu/ Španjolska, krajem 6. i početkom 7. mjeseca. Natjecale su se zemlje regiona: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Zenica  dwc 4

Balet Mostar Arabesque se predstavio sa 5 grupnih koreografija, od kojih su sve osvojile nagrade:

Buketići, (Mini klasični balet) – PRVO mjesto,

Arabic dance (junior etno-nacionalni) – PRVO mjesto, i

Molitva (junior moderni) – PRVO mjesto,

Bečke bombone (mini klasični balet) – DRUGO mjesto

Bijele labudice (djeca klasični balet) – DRUGO mjesto

Solo klasični balet u špicama: Nika Banović (13 g.) PRVO mjesto, moderni ples Lana Kožul (13 g.) – DRUGO mjesto sa 91 bodom!!, Mini modernom, Elena Slezak TREĆE mjesto; djeca u nacionalnom plesu Ena Macić TREĆE mjesto; u kategoriji duo klasični balet: Ena Macić i Nika Banović – PRVO mjesto i u kategoriji trio klasični balet: Emina Kulukčija, Elena Slezak i Klara Ozvatić – DRUGO mjesto.

Buketići 7 (1)

Dvadeset i jedna DIPLOMA
Devet MEDALJA
Pet PEHARA
BUKETIĆI dobili specijalnu nagradu – besplatne kotizacije za Finale u Španiji!!
SVA DJECA, njih 31, koja su bila prijavljena na kvalifikacijama DWC u Zenici su se kvalifikovala za finale…

NAJVEĆI USPJEH DO SADA!!

baletnagrade

Uvaženi žiri oduvijek daje dignitet i format natjecanju. Ovogodišnji pobjednici proglašeni su odlukom međunarodnog žirija: Milica Bezmarević (Srbija), Askhatbek Yusupzhanov (Rusija), Edina Papo (BiH) i predsjednik žirija ispred DWC-a, Nikki Belsher (Engleska). Oni su svojom kompetencijom potvrdili da za ovaj prostor ima nade.

arleta

prof. Arleta Ćehić

Direktorica Balet Mostar Arabesque, prof. Arleta Ćehić, koja već 12 godina čini ogromni napor u oživljavanju baleta u HNK ali i šire, ne skriva svoje zadovoljstvo i ponos na svoje učenice:

“Ogromna je stvar dovesti 31 dijete od 5 do 15 godina na međunarodno natjecanje i uspjeti da se svako od njih kvalifikuje u finale ovakvog tipa. Moj cilj je od samog početka bio omasoviti balet i približiti ga običnom čovjeku. Mislim da ovaj domen umjetnosti treba više ponaroditi, kako bi još više došao do izražaja i opstao u ovom modernom vremenu.”

Prof. Ćehić nadalje ističe da je svjesna logističkih nedostataka i uslova u kojima se radi i da sam izlazak u svjetski vrh zahtijeva jedan sasvim drugi koncept, koji je nemoguć bez podrške šire društvene zajednice. Shodno tome su i očekivanja umjerena, ali sama činjenica ostvarene mogućnosti da se stane rame uz rame sa akademijama i školama koje imaju vrhunsku logistiku i finansijsku potporu, je svojevrsni uspjeh i pokazatelj da mi na ovim prostorima nismo u deficitu sa talentima u baletnoj umjetnosti.

Potsjetimo da Balet Mostar Arabesque u Mostaru djeluje od 2006. godine i da je svojim postojanjem, koreografskim promišljanjima, kostimima i scenskim nastupima, bitno uticao na plesnu scenu u Mostaru i šire. Iza sebe imaju mnoga svjetska natjecanja, saradnju sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Carolyn Dorfman Company iz NY, SAD, Ričardom Montezom, a otvaranje i zatvaranje značajnih regionalnih događaja i dječijih festivala je već postao tradicija.

tačno.net
Autor/ica 21.2.2018. u 10:19