SUSRETI ZIJA DIZDAREVIĆ U FOJNICI

Nevres Jemendžić
Autor/ica 28.11.2019. u 12:12

SUSRETI ZIJA DIZDAREVIĆ U FOJNICI

Okrugli sto o životu i djelu Tvrtka Kulenovića

Bosanskohercegovački pisac svjetske književnosti

Završni dio XXXV Susreta se održava posljednjeg vikenda u ovom mjesecu u Fojnici. U srijedu, 27. novembra, dramska sekcija SMŠ „Zijah Dizdarević“ je u prepunoj kino sali Fojnice izvela pozorišnu predstavu „Hanka“, autora Isaka Samokovlije.

U petak, 29. novembra, sa učenicima SMŠ „Zijah Dizdarević“ u Kiseljaku i Fojnici će razgovarati Hadžem Hajdarević, Jagoda Iličić i Goran Simić.

U subotu, 30. novembra, planirana su dva sadržaja. U znak sjećanja na nedavno preminulog bh knjževnika Tvrtka Kulenovića biće održan okrugli sto, na kojem će učestvovati: Muhamed Dželilović, Šeherzada Džafić, Alma Denić-Grabić, Andrijana Kos-Lajtman, Davor Beganović, Edin Pobrić, Enver Kazaz, Marina Katnić-Bakaršić i Fahrudin Kujundžić. Nakon toga će Enver Kazaz razgovarati sa gostom ovogodišnjih Susreta, a to je naš poznati književnik Semezdin Mehmedinović.

U nedjelju, 01. decembra, planirano je održavanje svečane akademije, na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolju kratku priču/pripovijetku u ovoj godini, nagrade za najbolje literarne radove učenika srednjih škola Fojnice i predstavljen Godišnjak broj 34.

Za ovogodišnju nagradu, u iznosu od 2.000 KM za prvo mjesto, 1.500 KM za drugo i 1.000 KM za treće mjesto konkuriše slijedećih pet priča: „Nimbus“ autora Ervina Mujabašića iz Živinica, „Stražara br. 13“ i „Noćnik“ autorice Magdalene Blažević iz Mostara, „Pušiona“ autora Vahida Durakovića iz Bugojna i „Lapot“ autorice Jagode Iličić iz Tuzle. Najbolje priče će biti proglašene na svečanoj akademiji, kada će žiri u sastavu Edin Pobrić, Šejla Šehabović i Josip Mlakić dodijeliti nagrade.

Nevres Jemendžić
Autor/ica 28.11.2019. u 12:12