Amila Omersoftić: Slovenija neće pobjeći od svojih obaveza

Autor/ica 5.7.2012. u 14:16

Amila Omersoftić: Slovenija neće pobjeći od svojih obaveza

Vjerujemo da će sud u Strazburgu narediti Sloveniji da isplati novac bh. štedišama, kaže Omersoftić


Nakon najave izvršenja presude iz 2010. godine u korist jednog deviznog štediše, a na osnovu koje bi danas trebala biti zaplijenjena imovina “Ljubljanske banke”,  predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić kazala je za agenciju Anadolija (AA) da spomenuta presuda ne rješava pitanje svih štediša iz BiH.

Vrijednost presude po tužbi spomenutog štediše iznosi 81.118 dolara, a s uračunatim kamatama više od 160.000 dolara. Prema informacijama s kojima raspolaže Omersoftić, presuda je u ovom slučaju donesena u Njemačkoj, a navedeni bh. štediša je i njemački državljanin.

“Ta presuda je priznata u Sloveniji. No, pitanje je da li ona uopće može biti provedena, jer, koliko ja znam, “Ljubljanska banka”  nema ništa od imovine. Prema tome, nemaju šta ni plijeniti. Slovenija je svu imovinu, dakle, i sve zgrade i ostalu imovinu unijela kao kapital u “Novu ljubljansku banku”, a staroj banci su ostavljene samo obaveze. Za nas bh. štediše su daleko bitnije presude koje smo mi dobili u Sloveniji protiv “Ljubljanske banke”, zajedno sa presudama koje smo dobili u BiH, uključujući i presudu Ustavnog suda BiH da obaveze nisu na našoj državi”, kazala je Omersoftić za AA.

Nadalje, Omersoftić ističe da su spomenute presude bitne za proces koji se vodi u Strazburgu u slučaju “Ališić i drugi”.

“Taj predmet je u završnoj fazi. Vjerujemo da će glavna rasprava biti zakazana do kraja godine, nakon čega će biti donesena presuda. Prema svim dokumentima i dokazima, koji postoje, sud u Strazburgu bi trebao donijeti pilot-presudu, a to znači da naredi Sloveniji da nam isplati novac i utvrdi uvjete pod kojim će devizna štednja biti vraćena svim štedišama iz BiH“, tvrdi Omersoftić, te nastavlja:

Pilot-presuda se donosi kada se utvrdi povreda prava većoj grupi, u ovom slučaju nekoliko stotina hiljada ljudi. Tim instrumentom se donosi rješenje za sve štediše. Dakle, posljednja presuda o kojoj se govori u medijima nije mjerodavna. Mi imamo sve pojedinačne presude, ali one ne rješavaju ništa. Ne mogu zadovoljiti ni potrebe štediše koji ima rješenje. Jer, kako nema imovine, presude su neizvršive. No, takve presude su bitne da bi Strazburg donio presudu protiv Slovenije“.

Na pitanje da li će biti dovedena u pitanje finansijska stabilnost Slovenije nakon eventualne realizacije obaveza po osnovu potraživanja bh. štediša, Omersoftić objašnjava da se Slovenija sama dovela u ovakvu poziciju.

“Vlade Janeza Drnovšeka i Janeza Janše su bili vrlo nekorektni prema nama. Mislili su da će ovo moći riješiti političkim putem. Mi smo, pokrećući hiljade predmeta i dokazujući sve to na sudovima u Bosni i Sloveniji, doveli Sloveniju u poziciju da ne može pobjeći od svojih obaveza. Prema Sporazumu o sukcesiji (Aneks G), Slovenija je obavezna zaštititi privatnu imovinu bilo kojeg građanina bivše Jugoslavije. Pošto smo mi imali ugovore sa “Ljubljanskom bankom” i pošto postoje dokazi da je sva ta imovina prenesena u Narodnu banku Slovenije, ne postoji nijedan argument da iko osim države Slovenije vrati taj novac. Slovenija je taj novac prenijela na “Novu ljubljansku banku”. Dakle, ona je otela moju imovinu, pokrala me, i prenijela ju u drugi pravni subjekt. Ona vuče pravnu odgovornost na bazi koje Strazburg mora donijeti presudu protiv Slovenije”, konstatirala je Omersoftić. 

Procjenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u “Ljubljanskoj banci”. Duguje im se oko 350 miliona maraka. Omersoftić očekuje da će bh. građani dobiti i kamate na nivo libora.

 


Tagovi:
Autor/ica 5.7.2012. u 14:16