Medjunarodni festival knjizevnosti

BOOKSTAN PRESS
Autor/ica 30.10.2019. u 16:30

Medjunarodni festival knjizevnosti

Foto: bookstan

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ sa zadovoljstvom vas poziva na književnu tribinu posvećenu mladima i čitanju koju realizujemo u okviru projekta „Mladi i književnost“ uz podršku Općine Novo Sarajevo.
Književna tribina će se održati u petak, 1. novembra u 18:00 sati u prostorijama Dječije kuće, Grbavička bb. Na tribini će učestvovati Lamija Begagić, Nenad Veličković i Đorđe Krajišnik. Razgovor moderira Kristina Ljevak.

Projekat „Mladi i književnost“ zamišljen je kao okvir za popularizaciju čitanja kod mladih i namijenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama sa prostora Općine Novo Sarajevo ali i svim drugim učesnicima/ama. Do sada su programi unutar projekta podrazumijevali pojedinačna predstavljanja bosanskohercegovačkih autora/ica koji/e su govoreći o vlastitom književnom putu i književnim uzorima, te književnosti koja je na njih uticala tokom formativnih godina, nastojali da približe čitanje mladima.

Na predstojećoj tribini namjera nam je ponuditi širi uvid u kulturu i značaj čitanja, djelimično se posvetiti analizi obaveznog programa unutar nastavnog plana iz maternjeg jezika i književnosti te razgovarati o književnim naslovima prilagođenim srednjoškolskom uzrastu a koji nisu dio sadržaja preporučenih u lektiri. Na tribini ćemo razgovarati i o tome kako čitanje promovisati kao pozitivnu društvenu vrijednost, te kako unaprijediti kritički diskurs među mladima uz razgovor o tome šta je to što mlade zaista zanima i kako približiti njihova interesovanja onome što su obaveze.

Iz različitih perspektiva i na osnovu različitih ličnih i profesionalnih iskustava na tribini će govoriti književnica Lamija Begagić, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu Nenad Veličković i književni kritičar Đorđe Krajišnik.

Radujemo se vašem dolasku!

BOOKSTAN PRESS
Autor/ica 30.10.2019. u 16:30