56. MESS U UTORAK U ZNAKU VELIKE TEATARSKE ZVIJEZDE OSKARASA KORŠUNOVASA

tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 15:32

56. MESS U UTORAK U ZNAKU VELIKE TEATARSKE ZVIJEZDE OSKARASA KORŠUNOVASA

Utorak, 4. oktobra, 2016., kao peti dan 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS bit će u znaku predstave «Galeb» u režiji velikog litvanskog reditelja Oskarasa Koršunovasa, koji se vraća na festival inspirisan klasičnim dramskim tekstom A.P. Čehova. Predstava je na programu u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a trajat će oko 180 minuta sa pauzom.

Koršunovasov «Galeb» dolazi u minimalističkoj postavi, jer reditelj i njegova grupa glumica i glumaca nastoje prodrijeti u samu srž drame, koja je prečesto bivala prikrivana kitnjastim kostimima, raskošnim scenografijama i visokim intonacijama. «Postaviti Čehova na scenu znači postaviti dijagnozu bolesti našeg vremena, boli naše duše, koristeći intonacije kao skalpel. Nažalost, često strast, ljubav, ljubomora i mržnja koje su prisutne u Čehovljevim dramama bivaju ušutkane, utopljene u magli manje bitnih intelektualnih elegija, razgovora uz čaj, dok život jednostavno prolazi. Ali sve je to samo akademska, zapravo istinska politička cenzura. Ustvari, život ne prolazi u Čehovljevim dramama, on se otvara za likove i publiku svom silinom svoje ljubavi i egzistencijalnog horora”, rekao je Koršunovas.

Inače, ovaj litvanski reditelj je 2001. na MESS-u osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja za svoju predstavu «Majstor i Margarita», nakon čega je izgradio karijeru svjetskog glasa. Festivalska publika je također gledala i predstave «Romeo i Julija», te «Kralj Edip» koje su također osvajale festivalske nagrade. «Oskaras Koršunovas jedan je od reditelja koji je postao miljenik, sarajevskog MESS-a kojeg je festival prepoznao kao velikog evropskog reditelja kroz njegove postavke «Majstora i Margarite», a potom «Kralja Edipa» i «Romea i Julije». Posebno smo uzbuđeni pred sutrašnju izvedbu Galeba, jer, kad god su Koršunovasove predstave dolazile na MESS nikad nisu otišle bez nagrade», izjavio je Dino Mustafić povodom ovog važnog gostovanja.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 3.10.2016. u 15:32