Gorsko oko” kao kult(ur)no stjecište: deveto Kulturno ljeto u Herzegovina lodges

Goran Sarić
Autor/ica 20.6.2019. u 15:53

Gorsko oko” kao kult(ur)no stjecište: deveto Kulturno ljeto u Herzegovina lodges

U nastojanju da Boračko jezero, osim po neupitnoj ljepoti prirode i atraktivnim lokacijama (p)ostane poznato i po kulturnim sadržajima, UG Hercegovina Lodjes i ove godine pripremaju bogat i raznovrstan program u sklopu tradicionalnog, devetog po redu Kulturnog ljeta na Ognjištu Herzegovina lodges. Štaviše, može se slobodno reći da ova manifestacija polako ali sigurno izrasta u ljetni festival kulture od izrazitog regionalnog značaja. Jer, iako je i ranijih godina bilo kreativnog “iskakanja” van granica Bosne i Hercegovine, čini se da će ova, 2019. godina, biti zapamćena po definitivnom orjentisanju na širi kulturni prostor bivše nam zajedničke domovine. Zvuči kao fraza, ali je nepobitna istina: istinska kultura ne poznaje, i ne priznaje granice, zar ne?!

Tim je vredniji dobar glas koji je ekipa iz Udruzenja, s “logističkom” podrškom nekolicine entuzijasta i prijatelja, u relativno kratkom roku razaslala širom lijepe naše (bivše). Njihov je mali podvig tim veći što Kulturno ljeto u Lodges svih ovih godina opstaje bez ijedne marke – o eurima da i ne pričamo! – sa strane. Toliko o institucijama.

Pa ipak, to je možda čak i dobra stvar. Jer, tako “arhitekti” ovog festivala – prvog takve vrste ikad na Boračkom jezeru – imaju potpuno odriješene ruke da iz bogate palete nezavisnih intelektualaca i umjetnika tzv. Regije, na ovo prelijepo mjesto dovedu samo one umjetnike koji to svojim radom, ali i sveukupnim intelektualnim angažmanom, zaista i zaslužuju.

Pa pogledajte koje i kakve kulturne događaje vam za ljeto 2019. spremaju UG Hercegovina lodges, Goga, Elmir & Co.

(Tačni datumi i vremena većine navedenih događaja biće objavljeni naknadno.)

 Već u narednu subotu, 22. juna, u goste nam dolazi Vladimir Pištalo. Radi se o jednom od najznačajnijih, najčitanijih i najprevođenijih savremenih srpskih pisaca. Pištalo će tom prilikom na Ognjištu Herzegovina lodges predstaviti svoju novu knjigu „Značenje džokera“. Moderator  večeri: pisac i novinar medijske kuće Deutsche Welle Dragoslav Dedović. Iz promotivnog materijala izdvajamo:

Nakon velikog uspeha kod nas i u svetu romana „Tesla, portret među maskama“, ovenčanog NIN-ovom nagradom, prevedenog na 16 jezika, „Milenijum u Beogradu“ (7 prevoda) i nedavno objavljenog romana „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“, koji je za veoma kratko vreme postao ključan za razumevanje našeg Nobelovca, pojavljuje se knjiga koja u isto vreme govori o Srbiji i o Americi, o razumevanju sveta pisanja i vidljivog sveta.

Nekoliko dana kasnije nam na Boračko jezero dolazi Boba Đuđerija. Ova poznata hrvatska kolumnistica i blogistica se proslavila duhovitim, satiričkim tekstovima o politici, kuhanju, feminizmu i čemu još sve ne. Đuđerijino “pismo” je u najboljoj tradiciji čuvenih splitskih humorista i satiričara, od Miljenka Smoje pa naovamo. Dakle, ako hoćete da se dooobro zabavite i pametno nasmijete, dođite na Bobino veče u Lodges!

U prvoj sedmici jula bi nam u goste trebao doći holandsko-iranski pisac Kader Abdolah, autor Duge plovidbe praznih flaša, Kuće imama, Kralja i drugih, u svijetu književnosti, veoma poznatih djela. Kader nam dolazi da predstavi novi roman Zavjesa, autobiografski roman o majci, kao i drugo izdanje njegovog čuvenog romana Klinasto pismo.

U sklopu večeri posvećenih stvaraocima iz Konjica i okoline, Herzegovina Lodges priređuje veče sjećanja, posvećeno poznatom konjičkom umjetniku Zdenku Karačiću Kaći. O ovom osebujnom stvaraocu, dokumentaristi, muzičaru i bibliotekaru govoriće njegova kćerka Annemarie Karačić, slikar i dokumentarista sa mjestom boravka u Parizu Petar Magazin, kao i Kaćin dugogodišnji radni kolega Goran Sarić, a biće prikazani i neki od njegovih, višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova: “Gorki čaj”, “Radnička klasa…”

Kad je već riječ o Sariću, krajem jula biće održana promocija njegove nove knjige, bolesničkog dnevnika “Tri hefte do neba”. Knjigu su skupa objavili sarajevski Buybook i MostArt iz Zemuna. O knjizi koja govori o Goranovoj borbi sa opakom bolešću recenzent, prof. dr. Enver Kazaz piše slijedeće:

No, je li moguće unormaliti bolest i o njoj pisati neku vrstu dnevnika, bez straha i patosa, promatrajući je ne kao nešto strano mišljenju, već, suprotno, kao izvor mišljenja, čak kao nadahnuće za život? E, baš to je učinio Goran Sarić u svom bolesničkom dnevniku Tri hefte do neba. Nikad u našoj literaturi bolest nije bila toliko unutra, ne samo u tijelu, već u mišljenju, i nikad nije toliko iz prostora stranosti ušla u svojevrsnu prisnost kao u Sarićevom pismu o njoj. Pri tom Sarić kombinira poeziju, emocionalnu ispovijest i hladnu, objektiviziranu narativnu refleksiju s ironijom i autoironijom, pa se njegov dnevnik odvija kao osobeni žanrovski miks. Na taj način dnevnik prerasta u literarne bilješke, a bolest postaje nadahnućem za poeziju, ali ne poeziju bola, niti straha od bolesti, već borbe s njom i slavljenja elementarnih životnih vrijednosti. I to takvog slavljenja da se Sarićev odnos prema uistinu teškoj bolesti, najprije amputaciji noge, a potom i dijagnozi raka krvi, pretvara u slavu života.

Svoje predstavljanje na Boračkom jezeru imaće i suizdavač ove, al ii samostalni izdavač Sarićevog srbijanskog izdanja antiratnog dnevnika “Lijepo gore klasici marksizma”, Dragan Stojković. Ovaj vlasnik i urednik izdavačke kuće MostArt iz Zemuna će na Ognjištu HL govoriti o knjigama koje je objavio, ali i o ukupnom stanju i prilikama u Srbiji.

U goste nam dolazi i poznati makedonski novinar i pjesnik Hristo Ivanovski, i to sa novom, tek izašlom knjigom pjesama Cveće na mesečina. Njegove stihove će prevesti, čitati i o njima s autorom besjediti Goran Sarić.

U agustu i početkom septembra nam u goste dolaze naši Mostarci, Senka Marić i Elvedin Nezirović. O romanu Marićeve, Kintsugi tijela, koji, kao i Sarićev dnevnik, govori o borbi sa teškom bolešću, nedavno je napisano:

Marićeva jednu, i iz ličnih ali i iz spisateljskih razloga, vrlo tešku temu iz stranice u stranicu obrađuje bez truni patetike i samosažaljenja – u nevještim rukama tako čestih “otklizavanja” kad su ovakve, velike teme u pitanju. Kad joj zatreba, Marićeva zna majstorski posegnuti i za citatom iz dobrog stripa, tog vječitog “razbijača” klišea i izlizanih mjesta:

“Znate li vi ono kad je Charlie Brown rekao Snoopyju: ‘Jednog dana svi ćemo mi umrijeti, Snoopy!’ A Snoopy je odgovorio: ‘Istina, ali sve druge nećemo.’

A o u cijeloj regiji hvaljenom romanu Elvedina Nezirovića “Ništa lakše od umiranja” veliki pisac Filip David je napisao slijedeće:

Ispisujući biografiju Džonija Akera, švedskog plaćenika i ratnog zločinca u vojsci HVO, Elvedin Nezirović istražuje gde su koreni, priroda i granice zla. Elvedin potvrđuje svoj pripovedački talenat već dokazan njegovim prethodnim romanom Boja zemlje.“

To nije kraj: u goste nam dolaze i nagrađivana mlada arhitektica, Holanđanka hercegovačkih korijena Arna Mačkić, muzičar i scenarista Feđa Isović, konjički Subotičanin, gitarista Marko Sarić, a imamo čak i dva filmska festivala: Jednominutni filmski festival iz Požege – The Best Off, kao i Best off Doc Mediteran film festival Široki Brijeg.

Od onih koji (svjesno) nisu ničiji – dosta toga za sve, zar ne?!

Goran Sarić
Autor/ica 20.6.2019. u 15:53