FESTIVAL MESS JE SUŠTINA I SRŽ BH. I REGIONALNOG TEATRA

tačno.net
Autor/ica 29.9.2016. u 14:14

FESTIVAL MESS JE SUŠTINA I SRŽ BH. I REGIONALNOG TEATRA

Igranjem predstave “Galeb“ mađarskog autora Tamás Aschera, sutra će se u 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu u Sarajevu zvanično otvoriti 56. Internacionalni teatarski festivala MESS. U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije. U okviru svečane ceremonije otvaranja Festivala glumica Narodnog pozorišta Sarajevo, Vedrana Seksan proglasit će 56. MESS otvorenim. Publika će ceremoniju moći pratiti u direktnom prijenosu BHT1, kao generalnog medijskog pokrovitelja Festivala.

Zahvaljujući se sponzorima i pokroviteljima bez kojih održavanje Festivala ne bi bilo moguće, prije svega BH Telecomu, te Ministarstvima kulture i sporta KS i FBiH, te Ministarstvu civilnih poslova BiH, direktor MESS-a, Nihad Kreševljaković, istakao je da MESS kao internacionalni festival ne komunicira samo sa bh. zajednicom nego i sa cijelim svijetom. “Nadam se da ćete nam i vi mediji pomoći da ispričamo priču kulture i umjetnosti i tako damo do znanja svima da se kroz odnos prema kulturi i umjetnosti pokazuje i odnos prema građanima i građankama. MESS je oduvijek bio generator pozitivnih stvari i radujemo se novim druženjima sa ljubiteljima i ljubiteljicama teatra“, rekao je Kreševljaković te dodao da sve pripreme za otvaranje idu prema planu.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, naveo je da je Ministarstvo ponosni pokrovitelj Festivala te najavio u narednom periodu da će i on i ministarstvo na čijem je čelu raditi na tome da intenziviraju rad MESS-a kroz bolje finansiranje i druge aktivnosti. “Festival MESS je suština i srž bh. i regionalnog teatra. Svi zajedno smo dužni više ulagati u program i infrastrukturu MESS-a i zbog toga će Ministarstvo kulture i sporta KS insistirati i od drugih nivoa vlasti da pomažu MESS i druge kulturne institucije“, rekao je Kurić te dodao da je jako značajno što će se Generalna skupština Evropske teatarske konvencije održati u Sarajevu i što su bh. institucije kulture dio ove velike mreže.

Rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS, Selma Spahić, još jednom je istakla važnost prisustva MESS-a u evropskim mrežama kao što su IYMA i ETC, te navela razloge odabira Vedrane Seksan za glavnu protagnosticu ceremonije otvaranja. “Vedrana Seksan imala je veoma impresivnu teatarsku godinu. Činjenica da je imala premijeru u svjetski poznatom Residenz teatru iz Minhena je u kontekstu kulture velika vijest za našu državu. Obišla je sve najznačajnije teatarske festivale u Evropi kao što je Holland festival i imala premijere u svojoj matičnoj kući. Zbog toga je smatramo najboljom osobom za otvaranje ovogodišnjeg Festivala“, rekla je Spahićeva.

Kupovina ulaznica za predstave 56. Festivala MESS moguća je u festivalskom Box officeu koji se nalazi u Bosanskom kulturnom centru svakog dana u periodu od 10 do 19 sati.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.9.2016. u 14:14