2021. godine kreće snimanje filma Dine Mustafića po knjizi “Radnici i seljaci” Viktora Ivančića

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 15:00

2021. godine kreće snimanje filma Dine Mustafića po knjizi “Radnici i seljaci” Viktora Ivančića

Povodom snimanja filma po književnom predlošku, danas je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona posjetio bosansko – hercegovački reditelj Dino Mustafić sa saradnicima. Bila je to prilika da ministra Srđana Mićanovića upozna sa novim projektom, filmom koji će biti snimljen prema zbirci priča „Radnici i seljaci” autora Viktora Ivančića. Mustafić je predstavio svoje saradnike te zatražio institucionalnu podršku resornog ministarstva.

Mustafić je naglasio da film ima potencijal za regionalnu saradnju a apostrofira probleme osoba starijih od 65 godina, koji su zaboravljeni i marginalizirani od strane tranizicijskog društva.

Ministar Mićanović je iskazao zadovoljstvo zbog mogućnosti realizacije ovakvog projekta iz oblasti filmske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, te je ponudio podršku pri koordiniranju svih aktivnosti prema institucijama Tuzlanskog kantona, a sve u cilju razvoja kulture na pomenutom području.

Riječ je o satiričnoj komediji koja ima i veliki kino potencijal, rečeno je na današnjem sastanku, a snimanje bi se obavilo na području Tuzlanskog kantona. Realizacija aktivnosti oko snimanja i pripreme projekta je planirana za avgust i septembar 2021. godine. Sam redatelj je 2003. godine snimio film „Remake”, koji je imao domaći i međunarodni uspjeh, te je naveo kako je snimanje filma inače kompleksan poduhvat, koji je dodatno usložnjen položajem kulture u našoj zemlji. Mustafić je naročito istakao da pored kulturnog aspekta, snimanje filma donosi lokaciji i mogućnosti angažovanja lokalnih glumaca i statista, te otvara perspektive za dalji razvoj filmske djelatnosti.

tačno.net
Autor/ica 29.5.2020. u 15:00