PREZNAČAJNA PROMOCIJA, BEOGRADSKA

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.4.2019. u 14:38

PREZNAČAJNA PROMOCIJA, BEOGRADSKA

Foto: Tanja Drobnjak

U Ustanovi kulture Stari Grad u Beogradu bio sam sudionikom za mene osobno preznačajne promocije. U prostoru koji su nekada beogradski kulturni djelatnici, ali i svi ostali posjetitelji nazivali popularno i krajnje asocijativno i poetično Parobrod, održana je promocija knjige Lijepo gore klasici marksizma Gorana Sarića, konjičkog pisca, sa sadašnjom, apatridskom (!!!) adresom u Holandiji.

Knjiga je prvi put objavljena 2014. u ediciji Veritas izdavačke kuće Gariwo u Sarajevu, a sada i u Zemunu u izdavačkoj kući MostArt.

O njoj su govorili Svetlana Broz, direktorica Gariwo, Dragan Stojković u ime sadašnjeg, beogradskog izdavača MostArt, a svojim impresijama promotivnu svetkovinu uveličala su i dva teatarska redatelja i pisca Zlatko Paković i Gradimir Gojer.

Knjiga predstavlja autorov antiratni dnevnik, vođen za vrijeme najstrašnijih dana prethodnog rata u piščevom rodnom Konjicu. Pjesnik po vokaciji, Sarić je i ovu knjigu napravio finim, tvorački odmjerenim miksom proznog i poetskog, pa joj je tako dao i dodatnu dinamičku strukturu. Ona rastvara brojna bolna mjesta u vremenu kada su tri vojske manje ili više u Bosni i Hercegovini nanosili zlo običnim građanima pokušavajući ih zatvoriti u nacionalističke torove. Posebno zato je za mene osobno Sarićeva knjiga prevažna u ovoj zemlji i državi u kojoj nije obavljena denacifikacija svijesti i gdje i dalje našim ulicama slobodno šeću brojni kreatori zla i tragedija učinjenih u prošlom ratu…

Dobro je da je beogradska publika ovo čula i vidjela, a u dva navrata snimljenim prilogom iz Holandije se javio i sam autor Goran Sarić.

Čini se najznačajnijom činjenica da je ova knjiga sada dostupna čitaocima iz cijele Srbije putem web stranice MostArta.

 

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.4.2019. u 14:38