RTRS BOJKOTUJE TEATAR FEST: Sarajevski ratni teatar trn u oku Gorice Dodik

Žana Karić Gauk
Autor/ica 9.6.2023. u 14:53

RTRS BOJKOTUJE TEATAR FEST: Sarajevski ratni teatar trn u oku Gorice Dodik

Javni servis odluku je donio nakon što je Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske, na svom Twitter profilu objavila: „I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, NPRS na Teatar fest poziva sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL sa ratnim zastavama?!“

Radio-televizija Republike Srpske, javni servis građana, bojkotuje ovogodišnji “Teatar fest”, kojeg tradicionalno organizuje Narodno pozorište Republike Srpske. Razlog je – gostovanje Sarajevskog ratnog teatra, saznaje Žurnal.

Odluka uredništva donesena je nakon što je Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske, 19. aprila na Twitter profilu objavila:

„I tako, dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, NPRS na Teatar fest poziva sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVOHoće li doći u BL sa ratnim zastavama?!“

O odluci javnog servisa obaviješteno je i Narodno pozorište Republike Srpske, ali od toga nisu htjeli da prave posebnu priču. V.d. direktorica Dijana Grbić, inače kadar vladajućeg SNSD-a, nije komentarisala situaciju.

„Sarađujemo sa Radio-televizijom RS i poštujemo njihovu odluku. Naravno, nije nam drago, ali jednostavno to je tako. Nama nije saopšten razlog bojkota, ako tako to mogu da nazovem, ali je zapravo javna tajna da je razlog SARTR. Svake večeri nam dolaze novinari, čak i oni sa RTRS. Gledaju predstave, ali ne izvještavaju. Program festivala svakako nismo mijenjali“, kazala je za Žurnal Milena Knežić, stručna saradnica za odnose s javnošću u NP RS.

U Sarajevskom ratnom teatru u toku su pripreme za put u Banjaluku, gdje će izvesti predstavu „Moj sin samo malo sporije hoda“. O bojkotu RTRS i razlogu takve odluke niko ih nije obavijestio.

ansambl Sarajevskog ratnog teatra

„Niko nas po tom pitanju nije kontaktirao i ne bismo da komentarišemo. Imamo izuzetnu saradnju sa Narodnim poozrištem Republike Srpske i u stalnoj smo komunikaciji u vezi sa našim gostovanjem“, kazali su u SARTR-u.

Inače, drama Ivora Martinića „Moj sin samo malo sporije hoda“ premijerno je izvedena 2011. godine, a već naredne je sarajevska publika, u okviru festivala MESS, imala priliku da pogleda predstavuu izvođenju hrvatskog pozorišta ZKM. Autor teksta tada je nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem. Produkcija ove predstave u SARTR-u je 18. u svijetu.

Žurnal je zahtijevao i odgovore od Radio-televizije RS, ali privatizovani javni servis nije odgovorio.

(zurnal.info)

Žana Karić Gauk
Autor/ica 9.6.2023. u 14:53