SISTEMSKA PLJAČKA ENERGOINVESTA U ZABORAVU: Umjesto pronevjerenih miliona, tužilaštvo kontroliše trošak sa biznis kartice

Žurnal.info
Autor/ica 25.5.2022. u 10:31

SISTEMSKA PLJAČKA ENERGOINVESTA U ZABORAVU: Umjesto pronevjerenih miliona, tužilaštvo kontroliše trošak sa biznis kartice

Više od pet godina Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu provjerava navode iz krivične prijave protiv bivšeg direktora Energoinvesta Enesa Čengića. Ni Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Finansijske policije nije bio dovoljan da Enes Čengić bude optužen zbog činjenice da je hrvatskim firmama bukvalno poklonio imovinu Energoinvesta vrijednu više od 12 miliona maraka

Od 2017. godine Kantonalno Tužilaštvo u Sarajevu provjerava navode iz krivične prijave sadašnje uprave Energoinvesta protiv Enesa Čengića, bivšeg direktora ovog preduzeća. U prijavi je detaljno navedeno i potkrijepljeno dokumentacijom kako je Enes Čengić sumnjivim firmama iz Hrvatske poklanjao višemilionsku imovinu Energoinvesta. Dvije godine kasnije, u decembru 2019. godine i Finansijska policija FBiH u Izvještaju o počinjenim krivičnim djelima taksativno je navela na koji način je Enes Čengić zloupotrijebio svoj položaj da sklopi štetne ugovore za Energoinvest.

Od svih krivičnih djela, za koje je Finansijska policija u Izvještaju navela da postoji osnovana sumnja da ih je počinio Enes Čengić, Kantonalno tužilaštvo do sada se bavilo samo potrošnjom sa biznis kartice Energoinvesta. Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pohvalili su se da je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Enesa Čengića, bivšeg direktora Energoinvesta. Kako su tada naveli iz Tužilaštva KS, Čengić se tereti da je od novembra 2011. do februara 2016. godine nenamjenski potrošio oko 43 hiljade maraka s biznis kartica Energoinvesta.

“Prvoprijavljeni Čengić Enes, u svojstvu direktora privrednog društva „Energoinvest“ d.d. Sarajevo je vodeći se isključivo ličnim interesom , svjesno izbjegavajući učešće Službe za izradu i analizu ugovora u Sektoru za pravne poslove, privrednog društva „Energoinvest“ d.d. Sarajevo u postupku pregovora oko bitnih i drugih elemenata spoljnotrgovinskih ugovora, s očiglednom namjerom zaključio ugovore štetne po privredno društvo „Energoinvest“ d.d. Sarajevo; 06.02.2015.godine je zaključio Ugovor o prodaji nekretnina, benzinskih pumpi i poslovnih prostora u Republici Hrvatskoj sa gospodarskim društvom „Dirus projekt“ d.o.o. Zagreb, Republika  Hrvatska, (…) o prodaji 15 benzinskih pumpi i 2 poslovna prostora za ukupan iznos od 6.615.000,00 EUR-a”, naveli su inspektori Finansijske policije FBiH u Izvještaju dostavljenom Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo krajem 2019. godine. Ove činjenice nisu se našle u optužnici Kantonalnog tužilaštva protiv Enesa Čengića.

Podsjetimo, početkom 2017. godine Žurnal je objavio priču o praktično poklonjenoj višemilionskoj imovini firmi “Dirus projekt” iz Hrvatske. Energoinvest je početkom 2015. godine postupkom male privatizacije prodao 15 benzinskih pumpi, poslovnu zgradu i naftni terminal u Hrvatskoj ovoj firmi za 12 miliona, a do danas niti jedna marka nije plaćena Energoinvestu.

Ugovorom o kupoprodaji nije osiguran način plaćanja prodate imovine ali to nije spriječilo bivšeg direktora Energoinvesta, Enesa Čengića i bivšeg direktora Agencije za privatizaciju FBiH Šuhreta Fazlića da ga potpišu. Imovina je odmah predata u nesmetan posjed kupcu, firmi “Dirus projekt” iz Zagreba koja je i danas koristi. Prema finansijskim izvještajima dostavljenim Financijskoj agenciji FINA iz Hrvatske, Dirus projekt nije imao prijavljene prihode za 2014. godinu. Godinu dana poslije, nakon kupovine Energoinvestove imovine, prema podacima FINA-e njihovi prihodi rastu na nevjerovatnih 22 miliona maraka!

Da prodaja imovine Dirus projektu nije bio prvi ovakav posao u Hrvatskoj koji je sklopio Enes Čengić, pokazao je i Finansijski izvještaj preduzeća za 2016. godinu. Imovinu koju je Energoinvest iznajmljivao i na njoj zarađivao, Čengić je u 2013. godini prodao za 1,2 miliona maraka. Do 2016. godine niko u Energoinvestu nije znao za prodaju ove imovine, niti za dug. Do danas, nijedna marka od 1,2 miliona nije naplaćena!

Finansijska policija FBiH je otkrila da je Enes Čengić dao punomoć Muharemu Musiću, tadašnjem rukovodiocu Biroa za kapitalno zavisne firme  Energoinvest da mimo procedura i bez neophodnih prethodnih stručnih analiza zaključi ugovor sa  gospodarskim društvom „ALDO COMMERCE“ d.o.o. Poreč, o prodaji nekretnina i to benzinske pumpe u Poreču. Ugovorom je utvrđena ukupna kupoprodajna cijena u iznosu od 620.000 eura a do sada je uplaćen samo depozit u iznosu od 62.000 eura.

Osim toga, inspektori Finansijske policije bavili su se i podacima iz finansijskih izvještaja Energoinvesta o čemu smo ranije pisali.

Inspektori Finansijske policije FBiH su naveli da su neuspješnom upravljanju Energoinvestom u značajnoj mjeri doprinijeli nekompetentni i nezainteresirani  članovi Nadzornog odbora privrednog društva  Energoinvest Ramović Mersed, Alispahić Nijaz, Halilbašić Muamer, Dizdar Damir i Ibrahimbegović Asim, koji u periodu od 2011.godine do 2016.godine nisu “odgovorno, savjesno i brižno  obavljali svoje dužnosti”.

Bez obzira na ove činjenice, polovinom 2021. godine na četverogodišnji mandat imenovan je za Asim Ibrahimbegović  za predsjednika a Damir Dizdar za člana Nadzornog odbora Energoinvesta.

žurnal.info

Tagovi:
Žurnal.info
Autor/ica 25.5.2022. u 10:31