EP BIH na Putu svile: Posao revitalizacije bloka 6 dodijeljen kineskim kompanijama

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 24.1.2023. u 12:08

EP BIH na Putu svile: Posao revitalizacije bloka 6 dodijeljen kineskim kompanijama

foto: EP BIH

Elektroprivreda BIH projekt „revitalizacije kotla bloka 6“ u vrijednosti od 29,7 miliona KM dodijelila je bosansko-kineskom konzorciju. Tako će ključni posao od kojeg ovisi opstojnost EP BIH realizirati kompanija ITC Zenica, specijalizirana za prodaju poljoprivredne opreme te kineske kompanije Dongfang Electric i Dongfang Boiler čije je poslovanje obilježeno istragama za korupciju kao i neraskidivim vezama s političkim vrhom Republike Srpske.

Piše: Predrag Blagovčanin

Nikad realizirana izgradnja termobloka 7 Tuzla, ozbiljan zaostatak u procesima energetske tranzicije, generalna dotrajalost termo postrojenja kao i sve snažniji pritisci iz Energetske zajednice faktori su koji su neometan rad bloka 6 termoelektrane Tuzla pozicionirali kao ključnu tačku funkcionisanja Elektroprivrede BIH.

Eventualni zastoj rada ovog energetskog postrojenja doveo bi u pitanje i funkcionisanje kompletnog koncerna Elektroprivrede BIH. Toga su svjesni u ovom preduzeću u većinskom vlasništvu Federacije BIH  te su 2019. godine raspisali tender s planiranom realizacijom u 2022. godini.

U sklopu ove rekonstrukcije, koja je posljednji put izvršena 2013. godine, pored turbina realizirali bi se i ostali radovi kako bi, nakon prestanka rada pogona 3 i 4 termoelektrane Tuzla, pored isporuke električne energije bila omogućena i isporuka toplotne energije za potrebe daljinskog grijanja. Planiranim aktivnostima operativni rad ovog bloka bio bi produžen za narednih 15 godina.

Godinu dana nakon raspisivanja tendera EP BIH  donosi odluku o rezultatima pretkvalifikacija kandidata.  Nezadovoljni ovom odlukom Konzorcij „ITC Zenica-Mitsubishi Hitachi Power System Europe GMBH i Elcom Tuzla“ podnosi žalbu koju EP BIH usvaja.

Također na odluku EP BIH žalio se i poljski Konzorcij „Zaklady Remontowe Energetyki Katowice S.A. Energotechnika-Energorozruch S.A. Gliwice“. Kompletan postupak tako se seli u Ured za razmatranje žalbi te nadležne sudove.

Termoelektrana Tuzla/foto: EP BIH

Nakon ovog zastoja u odabiru izvođača radova Elektroprivreda BIH raspisuje novi tender koji  nakon nadmetanja e-aukcijom osvaja Konzorciji predvođen kompanijom „ITC Zenica“, ali sad umjesto japanskog s kineskim partnerom – državnim kompanijama „Dongfang Electric International Corporation“ i „Dongfang Boiler Group Co.“.

O razlozima iz kojih se kompanija „Mitsubishi Hitachi Power System Europe GMBH“ povukla iz konzorcija s kompanijom ITC Zenica, iz ove japanske firme su odgovorili da generalno ne otkrivaju detalje iz poslovnih odnosa, posebno zbog ugovora o povjerljivosti.

Svi kineski poslovi: Od Milorada Dodika do Blaža Đukanovića

„Dongfang Electric International Corporation“ – DEC, ključna kineska kompanije za izgradnju i servisiranje termo, hidro i nuklearnih elektrana u Bosni i Hercegovini prvobitno je angažovana na izgradnji privatne termoelektrane Stanari u vlasništvu „EFT“-a preciznije, Vuka Hamovića.

Izgradnja termoelektrane Stanari koja danas proizvodi ukupno 13 posto električne energije u Bosni i Hercegovini finansirana je kreditnim sredstvima Kineske razvojne banke, a ukupna investicija u tom trenutku iznosila je 560 miliona KM.

Međutim, sama izgradnja i eksploatacija ugljena ne bi bila moguća bez protekcija samog političkog vrha Republike Srpske.  U prilog takvoj tvrdnji su i istraživanja portala Capital.ba koji su utvrdili da je ovoj kompaniji kroz izmjene Pravilnika o visini koncesije od strane Petra Đokića ministra energije i rudarstva RS-a umanjena koncesiona naknada od cca. 100 miliona KM.

Uspješna realizacija izgradnje termoelektrane Stanari kao sve intenzivniji kontakti političkog vrha RS-a, prvenstveno Milorada Dodika sa čelnim ljudima kineske kompanije DEC pozicionirali su ovu kinesku kompaniju kao strateškog partnera ovog bh. entiteta u budućim energetskim projektima.

Otvaranje TE Stanari/foto: Žurnal.info

Nedugo nakon službenog posjeta Milorada Dodika, u tom trenutku Predsjednika Republike Srpske, Kini, i razgovorima sa predsjednikom uprave „Dongfang Electric Corporation“ Zou Leijem ova kompanija 2017. godine potpisuje „Memorandum o razumijevanju na realizaciji hidroenergetskog sistema Gornja Drina“ u sklopu kojeg je i projekt HE Buk Bijela do danas nerealiziran zbog političkih razloga.

Slična situacija je i s projektom izgradnje Termoelektrane Banovići u drugom bh. entitetu. Kompanija DEC još 2015. godine izabrana je za strateškog partnera izgradnje termoelektrane snage 350 MW. Investicija vrijednosti 405 miliona EUR-a trebala je biti finansirana na način da 85 posto od ukupne vrijednosti bude kreditiran konzorcijem kineskih banaka. Politička previranja unutar SDA tuzlanskog kantona kao i odlazak Mirsada Kukića iz ove političke stranke zaustavile su ovaj infrastrukturni projekt.

Upravo 2015. godine poslovanje DEC zajedno sa još pet državnih kompanija bilo je predmetom istraga glavne kineske antikoruptivne agencije koja je utvrdila da su čelnici kompanije primali mito. Optužbe o političkim vezama kao i favoriziranju kineske kompanije DEC dolaze i od američke kompanije „General Electrics“ zbog tendera vrijednosti 300 miliona dolara finansiranog od južnoafričke “Eskom” grupe.

Osim Bosne i Hercegovine, gdje je kompanija DEC danas angažovana na poslovima “revitalizacije kotla bloka 6 Termoelektrane Tuzla” te izgradnji solarne elektrane Bileća u vlasništvu „EFT“-a, a koja bi trebala biti u pogonu u toku ove godine, kineska kompanija u konzorciju s “ Bemax BB“ i „Permonte“ izabrana je kao najbolji ponuđač za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane u Pljevljima.

Indikativno,  kompanija „BB Solar“ je u suvlasništvu Blaža Đukanovića sina Mile Đukanovića predsjednika Crne Gore.

Milo Đukanović i Blaž Đukanović/foto: Novosti.rs

Marko Banović iz organizacije Digitalni forenzički centar koja je objavila studiju o kineskom uticaju na Balkanu kao i podatke o kreditnoj zaduženosti Crne Gore prema Kini ističe da se poslovanje DEC-a može posmatrati upravo kroz širenje vanjskopolitičkog uticaja.

„Prema našim informacijama koje smo skupljali sa otvorenih izvora nismo uočili da je DEC angažovana na drugim projektima. Što se tiče širenja kineskog uticaja ovo je jedan od klasičnih primjera. Kina kroz ekonomsku saradnju, posebno u oblasti energetike, dominira tržištem Zapadnog Balkana. Što se tiče ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, kineska firma je pobijedila na tenderu ispred kompanije iz EU.“

Preko pluga do zvijezda: ITC Zenica

Domaću kompaniju u konzorciju koji je dobio infrastrukturni posao revitalizacije bloka 6 TE Tuzla predstavlja zenički ITC. Kompanija osnovana 1994. godine svoje poslovanje temelji prvenstveno na prodaji i distribuciji poljoprivredne opreme te poljoprivredne mehanizacije.

U proteklom periodu zenička kompanija orijentisala se i na izvođenje građevinskih radova, a kao prvi ozbiljan građevinski poduhvat ističe se izgradnja zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Sa Elektroprivredom BIH počinju surađivati 2019. godine, upravo kroz pripremne radove na još jednom kineskom projektu, izgradnji bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Slobodan Stanković/foto: Avaz

ITC Zenica, tada u Konzorciju s kompanijom „Integral“ Slobodana Stankovića, koji je danas na „crnoj listi“ američkog Ministarstva finansija zbog finansijske i materijalne pomoći Miloradu Dodiku i „Prijedorputevima“ kompanije za koje se također veže niz afera, osvaja tender u vrijednosti od preko 21 milion KM.

Prema pisanju portala Žurnal.info sama dodjela ugovora Konzorciju „ITC-Integral-Prijedorputevi“ sporna je obzirom na činjenicu da je ponuda za izvođenje pripremnih radova za blok 7 TE Tuzla bila šestorangirana, odnosno pet miliona skuplja od ponude konzorcija na čijem čelu se nalazila kompanija „Jata“.

Suvad Isaković/foto: ITC.ba

Član Sabora Islamske zajednice, profesor na zeničkom Univerzitetu i vlasnik kompanije ITC Zenica Suvad Isaković  ističe da ITC nema iskustva u poslovima obnove kotlovskih postrojenja. Potrebne reference za ugovor “revitalizacije kotla bloka 6” ponudila je kompanija DEC. Navodi da je suradnja s kineskim kompanijama plod poslovnih sastanaka u proteklih pet godina.

„Revitalizacija kotlovskih postrojenja izvodi se veoma rijetko. Zadnja revitalizacija kotlovskih postrojenja je urađena 2012. godine. Konzorciji „ITC Zenica, Dongfang Eletric International Corp. i Dongfang Boiler Group Company, zahtjev tenderske dokumentacije u pogledu tehničke i profesionalne sposobnosti, koja se odnosi na uspješno iskustvo realizacije ugovora istih ili sličnih kao što je predmet nabavke, ispunio je na osnovu reference kompanije Dongfang Eletric International Corp.“

EP BIH: Kako se ono piše tender?

Prema informacijama portala Tačno.net početak realizacije ugovora s konzorcijem ITC Zenica i kineskim kompanijama obilježile su poteškoće u obezbjeđivanju Ugovorom predviđenih bankovnih garancija, prvenstveno avansne bankovne garancije.

Naime, ugovorom koji je zaključen u avgustu 2022. godine definisano je avansno plaćanje 30 posto ugovorene vrijednosti i garancije banke za ekvivalentan iznos. Međutim EP BIH ugovorom nije definisala formu avansne bankovne garancije kao ni rokove u kojima ista treba biti dostavljena.

Ovaj propust od strane EP BIH kao i pokušaji kasnijeg usaglašavanja forme avansne bankovne garancije kao i eventualne naplate avansa s ciljem smanjenja rizika od nemogućnosti naplate iste, usporile su realizaciju ugovora za nešto više od 100 dana. Podsjećamo, zvanični rok za završetak radova na revitalizaciji kotla bloka 6 je 390 dana.

Admir Andelija/foto: FENA

Iz Elektroprivrede BIH naglašavaju da su problem bankovnih garancija riješili te da izvođači radova na ovom najznačajnijem projektu nisu usporili implementaciju.

„Činjenica je da je bilo kašnjenja u vezi s plaćanjem avansa zbog usaglašavanja teksta bankovne garancije za avans. Za sada ugovarač, odnosno navedeni Konzorcij, nije tražio prolongiranje rokova zbog kašnjenja u definisanju bankovne garancije, a samim tim i uplate avansa. Ukoliko od strane Konzorcija bude upućen zahtjev za eventualno prolongiranje rokova, JP Elektroprivreda će zauzeti stav po istom.“

Sadašnje rukovodstvo Elektroprivrede BIH smatra da će oprema koja se bude sad ugrađivala prilikom obnavljanja biti kompatibilna s postojećom jer, kako navode, tako je određeno upravo tenderskom dokumentacijom.

„Tenderska dokumentacija je pripremljena za isporuku i ugradnju opreme koja će biti kompatibilna sa postojećom, ne preferirajući ponuđače po bilo kojem osnovu. Odabrani Konzorcij je odgovorio na sve zahtjeve tenderske dokumentacije na osnovu čega je i izabran kao najpovoljniji ponuđač. Oprema se izrađuje i ugrađuje prema dokumentaciji i projektu koja se odobrava od strane naručioca. Na osnovu navedenog, ne može se govoriti o sumnji da li će oprema koju isporučuje ugovarač biti kompatibilna s opremom kotla Bloka 6 jer, to ne zavisi od sjedišta firme gdje se oprema izrađuje.“

Bez obzira na činjenicu da ključni projekt kasni u samom startu iz Elektroprivrede BIH su optimistični povodom predstojećih aktivnosti.

Također, optimizam je prisutan i povodom izgradnje bloka 7 termoelektrane Tuzla, obzirom da se ovaj projekt nalazi u poslovnim i strateškim planovima ovog državnog preduzeća.

Međutim, upravo je projekt blok 7 Tuzla, na koji je dosada potrošeno cca. 304 miliona KM, a koji je u proteklih 17 godina finansijski ugrozio Federaciju BIH kao i usporio proces energetske tranzicije eklatantan primjer poslovanja s kineskim kompanija iz kojeg rukovodstvo Elektroprivrede BIH očigledno nije izvuklo nikakve pouke.

 

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 24.1.2023. u 12:08