NEDOVOLJNO ISTRAŽENA NESREĆA U FIRMI STANIĆA: Novi dokazi i svjedoci ukazuju da je Valentin Vujica ubijen?

Amarildo Gutić/Žurnal.info
Autor/ica 24.1.2022. u 12:45

NEDOVOLJNO ISTRAŽENA NESREĆA U FIRMI STANIĆA: Novi dokazi i svjedoci ukazuju da je Valentin Vujica ubijen?

Sve više je pokazatelja da smrt Valentina Vujice u proizvodnom pogonu firme Stamal-BFS Kreševo fingirana kao nesretan slučaj te da “greške” u istrazi imaju sličnost sa onima u slučajevima ubistva Davida Dragičevića ili Dženana Memića.

Mira Tuka iz Kiseljaka unatoč tužilačkoj, policijskoj, medijskoj i svakoj drugoj blokadi nastavlja sa potragom za dokazima da smrt njenog sina Valentina Vujice nije nesretan slučaj.  Valentin Vujica je smrtno stradao u proizvodnom pogonu firme Stamal – BFS Kreševo 21. decembra 2017 godine. Prema navodima uprave firme Valentin je samoinicijativno ušao u tzv usipni koš kako bi otklonio kvar na spirali vratila mašine, da bi se potom ista pokrenula što je uzrokovalo smrtne povrede.

Polovinom prošle godine  Mira Tuka je angažovala jednog iskusnog advokata koji je izvršio uvid u dokumetaciju, posjetio mjesta događanja i razgovarao sa pojedinim osobama u Kiseljaku i Kreševu.

„Biće rješen. Treba vremena. Sin ti je nažalost ubijen….“, saopštio joj je taj advokat, sa još nekim detaljima koje iz razumljivih razloga ne možemo objaviti.

U međuvremenu, Mira je dobila i telefonski poziv sa nepoznatog broja, a isto tako nepoznata osoba je samo pitala da li je spremna da plati za informacije o ubistvu Valentina. Poslije je pozivala taj broj, no odgovora nije bilo.

“Ima tu mnogo nedorečenih i neistraženih detalja, trebalo je pritisnuti neke svjedoke, no neki su radili “na crno” ili su naprasno napustili firmu”, reći će svojevremeno u nezvaničnom razgovoru za Žurnal jedan policijski službenik.

Valentinova majka uzalud piše Tužilaštvu SBK i policiji dok angažuje privatne istražitelje. Svakom danim saznaje sve više detalja koji ukazuju da je po srijedi moguće ubistvo sina joj Valentina, da se mnogo toga ne slaže u neformalnim izjavama očevidaca u odnosu na ono što su zvanično pričali, od mjesta smrti do načina na koji je Valentinovo tjelo dospjelo u usipni koš pa i imena ubica. No kada traži od nadležnih da reaguju, nailazi na zid šutnje i opstrukcija.

U međuvremenu je Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Kiseljaku da firma BFS Kreševo mora isplatiti 27.000 maraka nematerijalne štete majci i polubratu preminulog Valentina Vujice, o čemu je Žurnal pisao.

Pisala je i Mira Tuka i to Draganu Čoviću, lideru HDZ-a BiH. No, iza firme Stamal-BFS Kreševo je finansijski i politički moćna porodica Stanić iz Kreševa. Nije slučajno Čović (i ne samo on) učestalo “rado viđen gost” Stanića u Kreševu. Kreševo je sredina odakle djeluju bivši federalni ministar pravde Feliks Vidović te njegov brat Radoje, predsjednik HDZ-a SBK i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Svima njima Stanići su, finansijske potpore stranci radi, važniji od istine o smrti “nekog tamo Valentina”…(nastaviće se )

žurnal.info

Amarildo Gutić/Žurnal.info
Autor/ica 24.1.2022. u 12:45