Stopama Karadžića i Bobana; Anders Behring Breivik

Goran Pandža
Autor/ica 23.8.2011. u 00:35

Stopama Karadžića i Bobana; Anders Behring Breivik

„Nisam fašist… Ja sam anti-fašist, anti-rasist i anti-nacist“, piše u svom manifestu norveški terorista Breivik, te nastavlja: „To je osnovni razlog zašto se suprostavljam multi-kulturalistima. Oni su nacisti, fašisti i rasisti!“. Milorad Dodik na vezi? Da prosti Sanja Vlaisavljević…Ovaj odgovor je tako simptomatičan za bosansko-hercegovačke fašiste kada ih se nazove pravim imenom. Možda i nije slučajnost; Breivik se intenzivno družio sa balkanskim fašistima. Da prosti…

Ali krenimo redom.

Stepen indoktrinacije svjetskih medija, kao posljedica prljave anti-islamske kampanje bivše Bushove administracije, se ponajbolje mogao uočiti kobnog 22.07., nakon terorističkih napada u Norveškoj. Mnogi poznati svjetski mediji su pali na ispitu profesionalizma, izvještavajući o terorističkom napadu u Norveškoj, dok su mislili da je zločin počinio islamista, te kasnije mijenjajući izvještaj nazivajući ga masovnim zločinom, kada se ispostavilo da je riječ o plavokosom Norvežaninu.

Jedan od najpoznatijih samozvanih eksperata za islamski terorizam, osnivač stranice jihadica.com i analitičar američkog Centra Strateških Studija „CNA“ ukratko – bjelosvjetski „Dževad Galijašević“ – Will McCants, je odmah nakon eksplozije u Oslu izjavio da iza svega stoje članovi, do tada nepoznate terorističke grupe Ansar al-Jihad al-Alami, ili Pomagači Globalnog Džihada. Ovu dezinformaciju su satima nakon eksplozije kao apsolutnu istinu prenosile popularne novinske agencije, listovi i tv stanice poput CNN, Fox News, The New York Times, The Guardian i slični „relevantni“ svjetski mediji.

Shvatanje terorizma

Za početak, kako je uopšte došlo do situacije da novinari koji kreiraju svjetsku javnost, terorizam „na prvu“ atribuiraju islamskim, bez prethodne provjere informacija? Ako pogledamo unatrag kroz istoriju, većina terorističkih grupa su plod zapadnjačkih društava. U današnjem smislu poimanja terorizma, prva organizacija modernog doba sa takvim pedigreom, utemeljena je u SAD-u na kršćanskom fundamentalizmu i bjelačkom rasizmu: Ku Klux Klan. Posljednji zločin koji se dovodi u vezu sa ovom organizacijom, počinio je 1995. godine, veteran (prvog) iračkog rata i simpatizer/aktivista KKK-a, Timothy McVeigh. U njegovoj režiji, bombaškim napadom u gradu Oklahoma, ubijeno je 168, a ranjeno preko 680 ljudi. Namjeravao je potaknuti nerede protiv američke Vlade.

KKK nije izolovan slučaj u dijelu svijeta kojeg smatramo zapadnjačkim. Ne tako davno, terorističke organizacije ETA i IRA su sijale strah među španjolskim i britanskim civilima. Jevrejska ekstremistička organizacija Gush Emunim je jednim od osnovnih ciljeva svoga djelovanja smatrala rušenje džamije Al Aqsa u Jeruzalemu. Od 1967. godine su, u preko 100 navrata, pokušavali zapaliti i srušiti džamiju, pri tome ubijajući muslimanske vjernike koji su se zatekli na licu mjesta.

Bez obzira što su nabrojane (naročito KKK) terorističke organizacije, ali i brojne slične, istorijski gledano, čovječanstvu nanijele više zla od Al Qaide, čini se da je inzistiranje na pojmovima islamski terorizam i islamo-fašizam, uvedenim u javni govor od strane Bushove administracije, uzrokovalo amneziju mnogim novinarskim „veličinama“. Nemili događaji u Norveškoj su istovremeno razotkrili anti-terorističke „eksperte“ poput McCants-a, koji najkasnije sada moraju stvarno proučiti gradivo, ukoliko i dalje namjeravaju prodavati znanje, iako je teško povjerovati da je njihova misija iole bliska širenju istine.

Plagiranje manifesta Teda Kaczynskog

Neposredno prije izvršenja terorističkog napada eksplozijom ispred norveške Vlade u Oslu i masakrom na otoku Utøya, Anders Behren Breivik je na internet postavio 1500 strana dug manifest pod nazivom „2083, Evropska Deklaracija Nezavisnosti“, kojeg mnogi smatraju Mein Kampf-om 21. stoljeća.

Već je letimičan pregled Breivikovog fašističkog pamfleta dovoljan za zaključak kako je ovaj uradak velikim dijelom plagijat manifesta Teda Kaczynskog, tzv.Unabombera, koji je skoro 20 godina terorizirao američke univerzitete pošiljkama paketa-bombi. Mnoge segmente manifesta Kaczynskog, Breivik je doslovno kopirao, zamjenjujući samo pojedine riječi, npr.„multikulturalisti“umjesto „ljevičari“.

Ipak, teze iznesene u Breivikovom manifestu, ali i posljedice terorističkog napada, su daleko gore i opasnije u odnosu na zlodjela Kaczynskog. Obzirom da je Breivik dobar dio manifesta posvetio prilikama na Balkanu, vrijedi izdvojiti osnovne ideje i zločinačke namjere, posebno one koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Inspiratori i izvori teza o BiH

U manifestu, pisanom na engleskom jeziku, se 339 puta pojavljuje riječ „Bosnia“, 177 puta „Serbia“, te 47 „Croatia“. Bosni i Hercegovini je posvetio čitava poglavlja naslovima „Bosna – Srpska zemlja“, „Ko su Bošnjaci?“ itd. .Odakle ovakva opsjednutost Bosnom i Hercegovinom? Kako u intervjuu urađenim sa samim sobom navodi, Radovana Karadžića smatra časnim krstašem i evropskim ratnim herojem.

Osim Karadžića, jednim od osnovnih inspiratora po pitanju Balkana, Breivik navodi Srđana Trifkovića, samozvanog islamologa, političkog analitičara i negatora genocida u Srebrenici. Spominjanjem i citiranjem Trifkovića (čak 22 puta) predstavlja ozbiljan šamar dotičnom jer na najbolji način objašnjava kakvu ideologiju Trifković zastupa, iako u ovom slučaju vrlo vjerovatno važi „čega se budala stidi…“.

Jednako medvjeđu uslugu Breivik čini nekim medijima, kao što su srpska-mreza.com ili banjalučki Fokus, na čije se tekstove poziva u objašnjavanju zločinačkih teza i istorijskih falsifikacija o Bosni i Hercegovini.

Breivikova veza sa ekstremističkim srpskim krugovima seže mnogo dalje od pukog idoliziranja zločinaca i citiranja nacionalističkih medija. U manifestu tvrdi da je upravo inicijalnim kontaktom sa srpskim konzervativcima putem interneta, te kasnijim upoznavanjem u Liberiji izvjesnog srpskog bjegunca od haškog tribunala, kojeg smatra najvećim živućim herejom u Evropi jer je ubio mnogo muslimana tokom balkanskih ratova, uspio upoznati druge istomišljenike širom kontinenta, uvezujući se tako u internacionalnu organizaciju „PCCTS Vitezovi Templari“ (Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici ), čiji je zadatak, navodno, protjerivanje islama iz Evrope.

Zločinački plan za evropske muslimane

U manifestu, Breivik nudi evropskim muslimanima da se do 01.01.2020. godine konvertiraju na kršćanstvo i promijene imena u kršćanska/evropska, inače će u protivnom biti deportovani sa Starog kontinenta.

U nastavku prijeti da će svaki oblik praktikovanja islama biti zabranjen, te da će sve muslimanske bogomolje (džamije) biti srušene, ali i istorijski objekti koji imaju veze sa islamskom kulturom.

U ratu, kojeg je podijelio u tri faze, a čiji bi završetak navodno trebao biti 2083. godine konačnom pobjedom konzervativnih evropskih snaga, Breivik preporučuje upotrebu biološkog i hemijskog oružja kako bi se poštedila infrastruktura, ali ne isključuje ni upotrebu atomskog oružja u krajnjem slučaju.

Po pitanju nuklearnog oružja je Breivik striktan – ne smije se dozvoliti posjed islamskim državama, a Pakistan, kao jedina islamska zemlja u posjedu takvog naoružanja, mora biti razoružan.

BiH podijeliti po dogovoru Boban – Karadžić

Za Bošnjake, koje u manifestu naziva islamiziranim Srbima (češće) i Hrvatima, ili Turcima, Breivik navodi da kao autohtoni Evropljani neće prihvatiti deportovanje iz Evrope, te da se prema njima (i Albancima) treba upotrijebiti naročito brutalna, dugoročna vojna strategija. Za progon Bošnjaka i Albanaca koji prihvate deportovanje, predlaže tranzitnu zonu (sakupljalište) u Albaniji, odakle bi dalje bili transportovani izvan Evrope.

Bosni i Hercegovini predviđa nestanak, odnosno podjelu na srpski (60-70 %) i hrvatski dio (30 – 40 %) i to prema dogovoru Bobana i Karadžića iz Gratz-a, sa kojeg, navodi Breivik, nije uspio pronaći tačne karte podjele, te stoga samo predlaže procente.

RS, entitet po Breivikovoj mjeri

Norveška i Evropa su još u šoku nakon terorističkog napada. Međutim, ako pogledamo zamah radikalne evropske desnice posljednjih godina, ovaj razvoj događaja uopšte nije iznenađujući. Breivikov zločin je samo vrh ledenog brijega, izgrađenog na ksenofobiji šovinističkih sajtova poput internacionalnog stormfronta, ili domaćeg poskoka, čiji komentatori o muslimanima šire ideje ekvivalentne manifestovskim, ali i fašizmu pojedinaca i stranaka/organizacija diljem Evrope – Geert Wilders u Nizozemskoj, Le Pen u Francuskoj, austrijski FPÖ, talijanska Lega Nord, belgijski Vlaams Belang, ili Sverigedemokraterna u Švedskoj.

I ako pogledamo dvadesetak godina unazad, nisu li se Breivikove zamisli već dogodile, u srcu Evrope, potkraj 20. stoljeća? Progoni/deportacije uslijed etničkog čišćenja, rušenje bogomolja i kulturocid, podjela BiH, masovni zločini, genocid…Na idejama iz manifesta je izgrađen čitav jedan entitet u Bosni i Hercegovini – Karadžićeva Republika Srpska. (Ne samo zločinima nad Bošnjacima – muslimanima.)

Kada bi Evropljani zagrebali ispod površine, uvidjeli bi da Breivikovu ideologiju i danas promoviše rukovodstvo tog istog entiteta. Jer, izjave vodećih političara RS, npr. Dodikove, da mu ne mogu suditi muslimani, da u Srebrenici nije bio genocid, da se bori protiv islamizacije, da je Sarajevo Teheran, a Bošnjaci islamizirani Srbi, ili npr. izjava Emila Vlajkija, da se Srbi i Hrvati kao kršćanski narodi moraju boriti protiv islamizacije BiH, pri tome manifestovski ismijavajući multikulturalnost, su u potpunosti na tragu manifesta.

Jedina razlika između Dodikovog i Breivikovog svjetonazora je u tome što je prvom Karadžić odradio sav prljavi posao.

Evropske policije su pokrenule veliku akciju provjeravanja ekstremističkih sajtova i organizacija s ciljem raskrinkavanja budućih akcija. Od bosansko-hercegovačkih istražnih agencija se takvom raspletu događaja teško možemo nadati sve dok njima rukovode ljudi, postavljeni na pozicije od strane ksenofoba Dodika, kojeg bi te iste agencije prve trebale uhapsiti zbog raspirivanja mržnje.

Zato, dragi Evropljani, koji ste sticajem okolnosti pravi upravitelji Bosnom i Hercegovinom, ako ste ozbiljni u namjeri da se obračunate sa zlom koje je posijao Breivik, BiH bi bila pravo mjesto za početak. Krenite od toga da prestanete popuštati Dodiku…

Goran Pandža
Autor/ica 23.8.2011. u 00:35