UNSA pao na svjetskoj rang listi najboljih fakulteta, nalazi se na 1714. poziciji

S. Š.
Autor/ica 5.8.2022. u 14:17

UNSA pao na svjetskoj rang listi najboljih fakulteta, nalazi se na 1714. poziciji

foto: Wikipedia

U julskom izdanju Webometricsovog rangiranja, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1714. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku od više od 30.000 univerziteta, čime se nastavio pad vrijednosne kvalifikacije ove institucije.

Ranking Web ili Webometrics je najveća akademska rang lista visokoškolskih ustanova koja svakih šest mjeseci nudi nezavisnu, objektivnu, besplatnu, otvorenu naučnu vježbu za pružanje pouzdanih, višedimenzionalnih, ažuriranih i korisnih informacija o učinku univerziteta iz cijelog svijeta.

Najbolje rangirani univerzitet u BiH na ovoj listi i dalje je Univerzitet u Sarajevu (UNSA) koji se nalazi na 1714. mjestu u svijetu. Drugoplasirani iz naše zemlje je Univerzitet u Banjoj Luci na 2769. mjestu u svijetu.

Slijede, potom, univerziteti u Istočnom Sarajevu i Tuzli, te Sveučilište u Mostaru.

Interesantna je činjenica da su privatni univerziteti dosta lošije rangirani. Internacionalni univerzitet u Sarajevu nalazi se na 3772., dok Internacionalni univerzitet “Burch” na 4219 mjestu u svijetu. Tek na 5.669 mjestu se nalazi “Sarajevo School of Science & Technology”.

Prije dvije godine, na Webometriscovoj rang listi, UNSA je bio na 1496. poziciji najkvalitetnijih univerziteta u svijetu što je bio najbolji plasman koji je ova obrazovna institucija ikada ostvarila. Od tada do danas, sarajevski univerzitet je pao za 218 mjesta.

S obzirom da Webometricsova lista uključuje i univerzitete iz cijelog svijeta, može se napraviti poređenje bh. univerziteta sa onima u susjedstvu.

Tako su Univerziteti u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani bolje rangirani, dok se UNSA našao na boljoj poziciji u odnosu na Univerzitet u Tirani i Podgorici.

klix.ba

S. Š.
Autor/ica 5.8.2022. u 14:17