CRO Vs. SRB

Autor/ica 22.6.2011. u 09:58

CRO Vs. SRB

Ajme, kao da je juče bilo ono vreme kada su “naši” rokali po Dubrovniku, a “njini” sprečavali egzodus manjina po oluji. Godinama pre toga naši i njini su širili bratstvo i jedinstvo ovim prostorima. Danas, kombinovanjem emocija i pod prismotrom velikog brata, razvijamo partnerske odnose. Pitam se samo kada će partneri početi intezivnije da se sexaju što bi svakako bio rezultat velike ljubavi među “partnerima”. Babe su govorile da dvoje, kada se vole,  počinju ličiti jedno na drugo. Ove dve lezbo dame, CRO i SRB, prkose vremenu i sve više liče jedna na drugu. Ako ne fizički onda duhovno.

Šta nam je to zajedničko, a šta nas čini različitima?

Za razliku od Srbije koja je ubila svog premijera, iz još uvek nerazjašnjenih razloga, (“politička pozadina atentata na premijera Srbije” još uvek je u vlasti i u opoziciji Srbije), Hrvatska je svog premijera “uhitila” u Austriji i očekuje njegov povratak “ljepoj”. U međuvremenu Srbija je ostvarila pobedu u World Survivor-u. Davljenjem u slanoj vodi, a zatim i pogibijom Bin Ladena i hapšenjem Milorada Komadinića (bivšeg prijatelja Dragana Dabića) najtraženiji lik na globalnoj političko-bezbednosnoj sceni ostao je Goran Hadžić, el-presidente de Republika Srpska Krajina. Dok su u Srbiji protestvovali zbog hapšenja nekadašnjeg generala vojske RS, Ratka Mladića (alijas Milorad Komadinić) u Hrvatskoj su protestvovali zbog osude hrvatskog generala Ante Gotovine. Ni meni nije jasno zbog čega je Gotovina osuđen kada se zna da je učestvovao u narodno oslobodilačkom domovinskom ratu u kojem je Hrvatska dobila, a Srbija izgubila teritorije definisane Versajskim sporazumom.

U odnosu na Hrvate koji su odavno prestali da prebrojavaju žrtve Jasenovca, Srbi (tačnije akademik Dobrica Ćosić i nekoliko njegovih drugara) i dalje prebrojavaju žrtve Srebrenice. Nekako stičem utisak da se uloga SANU u novom milenijumu nije izmenila i da tvorci nekadašnjeg “Memoranduma” i dalje žive u srcima “preživelih” akademika iz Srbije, a i šire. Ono što je sigurno jeste, da Dobrica Ćosić, za razliku od Ive Andrića (da li je srbin ili hrvat u to nećem da ulazim) nikada neće dobiti Nobelovu nagradu za “sranja” koja je napisao, a o čemu je skoro govorila i Biljana Srbljanović.

Iako je ispunila jedan od najbitnijih uslova međunarodne zajednice samo da bi ga ispunila, Srbija nije dobila precizne informacije kada će i da li će ikada postati članica EU. Za razliku od Srbije, Hrvatska je jednom nogom zakoračila u EU i ta činjenica opasno dodatno iritira srbijanskog La presidente, BoTu. Srbijanski predsednik, generalno, nema razlog da se srdi već razlog da se ponosi. Zahvaljujući Srbima i njihovoj izdašnoj podršci Vladi premijerke Jadranke Kosor u Hrvatskom saboru, Hrvatska Vlada ostvaruje iznadprosečne rezultate. Prema tome, predsedniče Srbije “vreme je da prestanete da se ponašate!”. 

Za razliku od “Pevec”- a koji je otišao u stečaj, Maxi je otišao “za Belgiju”, a keš od prodaje ovog “trgovinskog kompleksa” se slio i delom na Kipar. To je ono mesto gde je ujkin mali, Mlađa Dinkić, onomad letovao tražeći dokaze za finansijske transakcije pokojne Borke Vućič, a našao “đoku”. Hrvatska ima jedan način ophođenja prema biznismenima brokerskog mentaliteta, a Srbija pak drugi, znatno povoljniji za “bizmismene”. Ustvari, u Srbiji su najveći biznismeni Dulić, Đilas i Cvetković, a ujedno su i na vlasti i to na “visočijim” položajima. Moram da priznam da ne znam da li je Jadranka vlasnica neke jake firme u Hrvatskoj, ali Sanader je bio maher za te stvari, dapače. 

Pohod Hrvata traje i dalje. Nakon što su u svojoj “ljepoj našoj” domovini “okupirali” teritorije na kojima su vekovima unazad živeli Srbi, Hrvati su okupirali “srbijanske krave” u Srbiji. Somborski Somboled je postao zlatan kao “dukat”, a Imlek…Uh! Liberalizacija i regionalizacija ali samo u jednom smeru i to u onom “gde može da uđe”. Srbija ga retko kada “davala”, ali ga redovno “primala” što svojom, a što protiv svoje volje (ovo poslednje nas izjednačava sa bratskom Libijom). Hrvatska ima vanjski dug duplo veći od Srbije dok je Grčka pred bankrotom. To znači da će letovanje u Grčkoj biti najmanje duplo jeftinije nego u Hrvatskoj. Kada se pri tome u obzir uzme i činjenica da smo sa Hrvatima ratovali nekoliko puta u prošlom milenijumu onda Hrvatska letnja reklama  “Tako lepa, tako blizu!” može da dobije i srbijanski nastavak “Tako blizu, a tako daleko!”. 

Baš kao prošlog leta gospodnjeg u Beogradu, građani Splita su ovog ljeta pokazali svetu kako su slični pripadnicima socijalnih grupa u Srbiji. Povorka ponosa u Hrvatskoj režiji protekla je bez lakših povreda milicije i okupljenih. Nije se znalo ko koga tamo “pegla”. Repriza u Zagrebu uz jake policijske snage. U Beogradu pripreme teku, a zvezda ovogodišnjeg Pride-a biće kolumnista, pevačica i WTF, Jelena Karleuša. Prošle godine to je bio Čedomir Jovanović, el presidente de LDP. 

I mogao bih ja još dosta toga napisati na ovu temu, ali mi se neda. Nosim se mišlju da je potrebno nešto ostaviti i za sledeći put. Povjest jeste puna ljepih trenutaka koji su zadesili ove dve socijalne grupacije na Balkanskom poluostrvu, a budućnost obećava. Hrvati još malo pa potpisali, a Srbi možda, ali samo možda, budu baš kao i Turska, večiti kandidati za ulazak u EU iz koje će, po svemu sudeći, uskoro Grčka izleteti. I tako se vraćamo na onu staru srbijansku umotvorinu “Pre će se ona (EU) raspasti nego što će mi u nju da uiđemo”. A šta na sve ovo da kaže izmučena Bosna?

 

By John Pavich

 

Autor/ica 22.6.2011. u 09:58