Promoviran roman “Tebi šega što se zovem Donald” u Sarajevu

Kristina Ljevak
Autor/ica 24.12.2017. u 10:07

Promoviran roman “Tebi šega što se zovem Donald” u Sarajevu

Foto: Haris Čalkić

Sinoć je u knjižari Buybook promovisan roman „Tebi šega što se zovem Donald?“ autora Ahmeda Burića.
Od objavljivanja pred ovogodišnji Bookstan do sinoćnje promocije prošlo je nepunih pola godine, a u prodaji je već drugo izdanje knjige.

Od susreta sa stvarnim Donaldom do književnog Donalda prošlo je više od deset godina. Prve dvije priče koje je Ahmedu Buriću ispričao čovjek s Gorice koji govori konzervirani sarajevski jezik, autor je zapisao još 2005. Priče koje su kasnije nastajale pripadaju književnom Donaldu,  a pričali su ih autorovi prijatelji, kojima se u posveti knjige i zahvaljuje, njima koji su preživjeli i znali ispričati.
U osnovi, roman o Sarajliji njemačkog porijekla koji se zatekao u ratu koji nije birao je priča o svima nama, suštinskim i simboličkim gubitnicima kojima nije ostalo ništa više osim sjećanja i pomalo dostojanstva.
Na sinoćnoj promociji Ahmed Burić između ostalog je govorio o važnosti čuvanja duha grada i vremena u knjizi.

„Ono što je meni interesantno je pozicija nepouzdanog pripovjedača. Volim ljude koji znaju pričati priče u kafanama i trudim se cijeli život da sam takav. Zašto to ne prenijeti u literaturu? Jesu li tako radili najbolji? Pa ko sam ja da to ne uvažim,“ rekao je Ahmed Burić povodom romana koji može poslužiti kao sjajan predložak za djelo u drugoj formi, poput monodrame. Jer ispisao je toliko „živo“ portret svog glavnog junaka da i manje posvećen čitalac može jasno vizuelizirati atmosferu koju Donald svojom životnom pričom kreira.

Predstavljanjem romana „Tebi šega što se zovem Donald?“ završene su Buybookove decembarske promocije. Pred nama je do kraja godine još i Noć knjige, odnosno Buybookov rođendan, kada će vrata knjižare biti otvorena od 9-24h. Buybookova izdanja 26. decembra moći će se kupiti s popustom od 50%, dok će knjige drugih izdavača biti snižene za 20%.
Noć knjige je prilika da se publika sretne s autorima/cama, a rođendanska zabava počinje u 20:00.

Kristina Ljevak
Autor/ica 24.12.2017. u 10:07