Promocija knjige Milana Račić “Izbjeglice, pravo i stvarnost” u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 3.2.2016. u 13:40

Promocija knjige Milana Račić “Izbjeglice, pravo i stvarnost” u Mostaru

11.2.2016.godine (četvrtak) u hotelu „Bristol“ s početkom u 18 sati održati će se promocija knjige „Izbjeglice, pravo i stvarnost“, autora Milana Račića iz Mostara.

Na promociji o knjizi će govoriti: Rade Aleksić, prof. dr. Vesna Kazazić, prof.dr. Saša Čekrlija i novinarka Gordana Sandić Hadžihasanović. Moderator: Goran Karanović.

Knjiga je pisana par godina i u istoj je autor koristeći naučnu metodologiju, kao i ogroman broj podataka kako federalnog tako i državnog ministarstva za izbjeglice u BiH, te podatke bivših država Jugoslavije, između ostalog, obradio historijski osvrt na izbjeglištvo, osnove međunarodnog i domaćeg izbjegličkog prava, izbjeglice na prostorima prethodne Jugoslavije, načine rješavanja izbjeglištva i praktična iskustva. Svakako, da je najveći i najznačajniji prostor posvećen BiH, ali dati su i uporedni pokazatelji kako su određeni problemi rješavani u BiH, a kako u Hrvatskoj, npr: stanarska prava, penzije itd.

Na osnovu sagledanog stanja date su i Preporuke šta bi u ovoj oblasti trebalo raditi kako u BiH, tako i na širem međunarodnom planu. Knjiga sadrži i nekoliko kolumni posvećenih izbjeglicama jer je autor desetak godina sarađivao sa najuglednijim medijskim kućama na temu izbjeglištva (Slobodna Evropa i dr.). Recenziju knjige su uradili prof.dr Milovan Milutinović i prof.dr. Zoran Kalinić.

Sama knjiga je već izazvala pozitivna mišljenja stručne javnosti i emocija čitaoca širom BiH i regije.

O AUTORU: Rođen 1955. godine. Školovao se, živio i radio u Mostaru. Diplomirao na Pravnom fakultetu. Magistrirao na Fakultetu političkih nauka, međunarodni odnosi. Objavio desetke stručnih radova, kolumnista „Radio Slobodna Evropa“, „Nova Sloboda“, „Vrela“, „Hercegovačke novine“…

Silom prilika i sam izbjeglica, a potom neposredano kroz rad u međunarodnim organizacijama, aktivan sudionik rješavanja izbjegličke problematike na prostorima prethodne Jugoslavije.

U Mostaru obavljao odgovorne dužnosti od Profesionalne vatrogasne jedinice, omladinski aktivista, direktor Biroa za zapošljavanje, sindikalac, potom u izbjeglištvu od pijačnog prodavca, rada u međunarodnim organizacijama do direktora velike kompanije. Radni vijek privodi kraju, ponovno u Mostaru i u Ministarstvu privrede, samo s jednim ciljem da nešto popravi, afirmiše i ostavi dobar trag u porodici, sokaku, kod drugara, u velikoj i sad malim državama, na  širim i (ne) ograđenim nam prostorima. Aktivan sudionik u javnom i sportskom životu.

Ovu knjigu posvećujem izbjeglicama, zatim ljudima koji su pomogli da se ublaže izbjegličke patnje i Srđanu Aleksiću, mladiću koji u ludo vrijeme poginu, spasavajući svog kolegu čiji je jedini grijeh  bio drugačije ime i prezime.“

tačno.net
Autor/ica 3.2.2016. u 13:40