NPM: Pun “Studio 64” na “Književnom mostu” s Alminom Kaplanom, u petak “Ajmo na fuka”

Andrijana Copf
Autor/ica 7.11.2017. u 13:12

NPM: Pun “Studio 64” na “Književnom mostu”  s Alminom Kaplanom, u petak “Ajmo na fuka”

U Narodnom pozorištu Mostar održan je još jedan “Književni most” – program susreta i upoznavanja pisca i publike s njegovim djelom, čitanje poezije i proze, razgovora o događajima, ljudima, vremenu… Almin Kaplan, višestruko nagrađivani pjesnik, u punom “Studiju 64” govorio je o svojoj najnovijoj zbirci poezije “Bukara” koja je prvi put predstavljena u javnosti i koja je nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo u 2016. godini, čitao tekst iz svog prvog romana “Trganje” koji će za nekoliko dana biti u prodaji u knjižarama, a publika je po prvi put imala priliku čuti i stihove iz njegove nove knjige poezije u rukopisu “Vrtače”. U “Književnom mostu” razgovarali smo o zavičaju, o identitetu, ljudima koji više ne znaju gdje im je dom, o jeziku, čitanju, šutnji… NPM-ov “Književni most” održava se jednom mjesečno u “Studiju 64”, uz besplatan ulaz!

U petak, 10.11. u 20 sati na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar je predstava “Ajmo na fuka”, prva zajednička predstava Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Režiju drame potpisuje Dragan Komadina, a predstava je autorski projekat Dragana Komadine i glumaca u predstavi: Saše Oručevića, glumca Narodnog pozorišta Mostar, i Roberta Pehara, glumca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Njih dvojica igraju vojnike sukobljenih strana u proteklom ratu u Mostaru – sada na nebu, kada više ništa ne mogu promijeniti, razgovaraju o onome što je bilo, ali i o tome kako mi, koji smo živi, provodimo naše živote. Jesmo li i koliko živi? Možemo li mi, ako već ne mogu oni, išta promijeniti? Zanimljiva, zabavna, poučna antiratna predstava. Predstava koja je igrala Pragu, Brnu, Beču, Zagrebu, na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, ali i u brojnim manjim gradovima širom BiH.

Prilika da pogledate “Ajmo na fuka” ponovo u Mostaru je prilika koja se ne propušta –predstava koja se mora pogleda nekoliko puta. Da razmislite i promijenite, dok još možete. Umjetnost mijenja i uči kako.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

ULAZNICE

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije na broj 036/550-128, e- mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor/ica 7.11.2017. u 13:12