Poruka njemačke ambasadorice Margret Uebber povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Stefa
Autor/ica 15.5.2020. u 15:27

Poruka njemačke ambasadorice Margret Uebber povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

 

„17. maja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Ovogodišnji moto glasi „Breaking the Silence“.

Kao njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini želim u povodu ovog dana izraziti moju solidarnost. BiH je u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala. Za mene lično to je bio doista uzbudljiv doživljaj kada sam prošle godine, nedugo nakon mog dolaska u Sarajevo, učestvovala na prvoj Paradi ponosa.

Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba. Ova manifestacija pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti. Nažalost, stalno iznova vidimo da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima. Mi moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi. Prvi korak u tom pravcu moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba.

Poštivanje i zaštita ljudskih prava su temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke. Kao njemačka ambasadorica  ovdje u BiH ja ću se dakle i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv diskriminacije istih i pomno pratiti razvoj te situacije.“

Stefa
Autor/ica 15.5.2020. u 15:27