Almir Bašović u programu “Jutro s autorom”

tačno.net
Autor/ica 27.11.2019. u 13:03

Almir Bašović u programu “Jutro s autorom”

Treći dan trećeg po redu sajma izdavača/nakladnika “Knjige u nišama” započeo je programom pod nazivom “Jutro s autorom”. S početkom u 10:30 sati u sajamskom salonu Bosanskog kuturnog centra prisutnima se predstavilo bosanskohercegovački autor, dramaturg, književni i pozorišni teoretičar i kritičar, te profesor na Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je knjiga „Čehov i pozorište“, „Maske dramskog subjekta“, a priredio je i dva zbornika. „Drama i vrijeme“, zajedno sa Savom Anđelkovićem, te „Život, narativ i sjećanje: prof. dr. Nirman Mornjak-Bamburać“, zajedno sa Ajlom Demiragić i Marinom Katnić-Bakaršić. Njegova drama „Priviđenja iz srebrenog vijeka“ uvrštena je među 120 najboljih savremenih evropskih komada.

U razgovoru s Matijom Bošnjakom Bašović se osvrnuo na svoj književni opus, probleme sa kojima se kultura danas susreće i to kroz primjer položaja teatra u bosanskohercegovačkom društvu koji je, prema njegovim riječima, slika svakog društva. Nezaobilazna je bila i veoma aktuelna tema u književnom svijetu, a to je izbor Petera Handkea za laureata Nobelove nagrade za književnost. Govoreći o Handkeu Bašović ga je nazvao nastavljačem avangarde kao poetike osporavanja, onako kako je to definirao književni teoretičar Aleksandar Flaker. Kao suštinski problem književnosti danas istaknuo je zamjenu vrijednosti, te infantilnost prema vlastitim piscima s posebnim akcentom za stanje u Bosni i Hercegovini.

U programu “Jutro s autorom” od 10:30 sati u sajamskom salonu Bosanskog kulturnog centra bit će predstavljeni još i autori Selvedin Avdić i Nenad Veličković. Sve razgovore vodit će književni kritičar i urednik Matija Bošnjak.

tačno.net
Autor/ica 27.11.2019. u 13:03