U Mostaru predstavljena knjiga Enise Bukvić ‘Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, Istri, i Italiji’ – knjiga kao ispovijest i istinopis

Nikola Vučić
Autor/ica 10.7.2014. u 01:13

Izdvajamo

  • U okviru izložbe starih fotografija Mostara u orgnizaciji UG “Moj Mostar”, koja se održala u utorak 8. srpnja 2014. godine u hotelu Bristol u Mostaru, predstavljena je knjiga “Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, istri, i Italiji“ autorice Enise Bukvić, bosanskohercegovačke spisateljice s rimskom adresom stanovanja koja je ljubav prema pisanju pretočila u nekoliko knjiga u kojima piše o svojim životnim iskustvima, Bosni i Hercegovini i njezinoj multikulturalnosti, ali i o brojnim drugim temama čiji sadržaj nailazi na pozdrave i odobravanje čitateljske publike.

Povezani članci

U Mostaru predstavljena knjiga Enise Bukvić ‘Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, Istri, i Italiji’ – knjiga kao ispovijest i istinopis

Foto: Marko Vrljić

U okviru izložbe starih fotografija Mostara u orgnizaciji UG “Moj Mostar”, koja se održala u utorak 8. srpnja 2014. godine u hotelu Bristol u Mostaru, predstavljena je knjiga “Ja, mi druge – žene nosioci promjena u BiH, Istri, i Italiji“ autorice Enise Bukvić, bosanskohercegovačke spisateljice s rimskom adresom stanovanja koja je ljubav prema pisanju pretočila u nekoliko knjiga u kojima piše o svojim životnim iskustvima, Bosni i Hercegovini i njezinoj multikulturalnosti, ali i o brojnim drugim temama čiji sadržaj nailazi na pozdrave i odobravanje čitateljske publike. 

eb5 (1)

Na mostarskoj promociju su uz autoricu o knjizi i Enisinom aktivizmu govorili i direktorica udruge „Forma F Mostar“ Mirjana Penava, šefica Narodne kuhinje Mostar Mevla Salčin, urednica portala Tačno.net Štefica Galić, te novinar i publicist Zlatko Serdarević. 

Autorica predgovora Enisine knjige – Carla Del Ponte – napisala je kako autorica pišući o ženama zapravo sa velikom vještinom dotiče temu najosjetljivijih pitanja ljudskog postojanja:

“Govoreći o sebi, o svojim prijateljicama – Bosankama i Italijankama – ona podstiče razmišljanja, kao što su ljubav, familija, prijateljstvo, patnja i bol. I sve to u jednoj interesantnoj i jednostavnoj priči za čitanje. Jednostavnošću i iskrenošću dodiruje minska područja, ali bez opasnosti da pri tome odleti u zrak”, zapisala je Del Ponte. 

KNJIGA KAO ISPOVIJEST I ISTINOPIS

Štefica Galić, urednica portala Tačno.net na promociji knjige istaknula je važnost autoričinog pisanja i djela zbog njegovog slojevitog sadržaja koji je, prema njezinim riječima, autentična ispovijest i istinopis o samoj autorici, jednom vremenu i njezinim prijateljicama: ženama iz Bosne i Hercegovine, Italije i Istre.

10455181_10203024131578827_4809289328756861677_n

“Ono što posebno daje na značenju i značaju ovoj knjizi jest njezina tematska univerzalnost, nadilaženje granica jedne sredine i komparacija više njih. Autorica piše o  svom putu, vrijednostima u koje je vjerovala i još uvijek vjeruje, za koje se zalagala i zalaže – boreći se vehementno, gorljivo i ustrajno, prevazilazeći sve teške životne situacije i nedaće koje su, rekla bih, bile neminovnost na tom putu, ali i neprestano učeći: iz njih i kroz njih”, kazala je Štefica Galić te dodala kako je jedna od znakovitih poruka knjige poticaj na aktivizam i organizaciju kroz koje čovjek može doći do željenih promjena u društvu, na bilo kom planu.

RAVNOTEŽA RIJEČI, MISLI I OSJEĆAJA 

“Potreba za pisanjem javila se onog trenutka kada sam spoznala da jedino tako mogu riješiti ogroman teret koji sam nosila u dubini sebe. Premda me je u početcima bilo strah početi pisati, imala sam sreću poznavati i susresti se s Predragom Matvejevićem na jednom mom predavanju na jugu Italije gdje mi se kasnije javio i rekao ‘Enisa, trebala bi početi pisati'”, kazala je na promociji autorica knjige Enisa Bašić te dodala kako joj je pisanje uvelike pomoglo da uravnoteži riječ, misao i osjećanje.

mo2

Novinar i publicist Zlatko Serdarević u svom izlaganju o knjizi rekao je kako je iza Enise Bukvić nekoliko knjiga kojima na vrlo autentičan način prenosi svoja životna iskustva sa željom da mijenja svijet, posebno žensku populaciju prema kojoj ima inklinaciju:

“Autorica prenosi svoja životna iskustva sa željom da mijenja svijet, posebno žensku populaciju prema kojoj ima inklinaciju, prije svega zbog stradanja i čestih ugnjetavanja. Enisa piše srcem i prostranom dušom nastojeći prenijeti sukus ljudskih vrijednosti osoba sa kojima komunicira i čiji svjetovi se isprepliću sa njenim”, kazao je Serdarević te dodao kako autorica donosi svježe vjetrove u našu sredinu pomjerajući geografske granice na minimalnu distancu ističući snagu žene i njenu volju da stoički podnese sve izazove koji je dotiču u turbulentnim vremenima.

PEĆINSKA “MUDROST”

S obzirom da je autorica knjige ujedno i aktivistica u više društvenih područja pa tako i u području borbe za prava žene, urednica portala Tačno.net Štefica Galić kroz razgovor ju je upitala kako komentira pećinsku mudrost, izjavu saborskoga zastupnika u Hrvatskoj Ante Kovačevića u kojoj je rekao Vesni Pusić “Vas je Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca!” te brojne druge seksističke izjave koje odjekuju u javnom životu i medijskom prostoru. Bukvić je kazala kako društvo treba razmisliti o načinu da takve ljude izoluje:

“Velike stvari možemo napraviti kroz politiku i upravo bismo mi žene trebale biti više zastupljene u političkom životu te takve izjave i pojave spriječiti u našem javnom i medijskom prostoru. Žene bi trebale glasati za žene jer kada uzmete u obzir činjenicu koliko žena izlazi na izbore onda bi moglo biti i znatno više žena u politici. Mi se same moramo boriti i izboriti za svoja prava”, kazala je Bukvić.

eb2 (2)

Valja napomenuti kako se Enisa Bukvić planira uskoro vratiti u Bosnu i Hercegovinu i stalno živjeti u Mostaru.

Nikola Vučić
Autor/ica 10.7.2014. u 01:13