Igor Puljić: „Tražim istinu za brata!“

Goran Pandža
Autor/ica 11.5.2011. u 06:19

Igor Puljić: „Tražim istinu za brata!“

Igor i Vedran Puljić 2007. g. – foto klix.ba

O neredima na utakmici „Široki Brijeg-Sarajevo“ i istrazi povodom ubistva Vedrana Puljića, za tacno.net govori Vedranov brat, Igor.

Razgovarao: Goran Pandža

Prije nekoliko dana si pokušao organizovati proteste, koje je MUP Kantona Sarajevo zabranio. Zbog čega protesti i zašto zabrana?

U porodici je dogovor bio da ćemo godinu dana šutiti o Vedranovom ubistvu kako ne bismo ometali istragu. Kap koja je prelila čašu, zbog koje više ne želim da šutim, je prekid istrage protiv policajca Dragana Vujevića i njegovo vraćanje na dužnost. Glavni osumnjičeni, Oliver Knezović, normalno živi u Hrvatskoj. On je navodno, od Vujevića oteo pištolj i upucao Vedrana. Protestima sam želio podsjetiti da je Vedranov ubica još uvijek na slobodi.

Protesti su se trebali održati u četvrtak, u 13 h, nakon čega bi povorka krenula šetnjom kroz grad. U subotu sam došao u policijsku stanicu najaviti proteste, jer prema zakonu o javnom okupljanju, potrebno je barem pet dana ranije najaviti. Policajac na recepciji me uputio da dođem u srijedu, 24 h prije protesta i pismeno podnesem zahtjev, što sam i učinio. Na kraju je zahtjev odbijen uz obrazloženje da nije pravovremeno podnesen, da treba barem 5 dana ranije. Ja se ne bih bunio da nisam dolazio već u subotu. Ovako mi izgleda kao da im je bilo mrsko osiguravati proteste.

Prilikom dogovaranja za intervju si me zamolio da pomjerimo jedan dan kasnije, zbog derbija „Sarajevo-Željezničar“. I ti navijaš za Sarajevo? Kako se osjećaš kada na utakmicama skandiraju Vedranovo ime, ili kada vidiš grafite i natpise po gradu kao sjećanje na Vedrana?

Iskreno, dok sam bio mlađi više sam simpatisao Željezničar. Nakon bratovog ubistva i podrške navijača, sam i ja počeo osjećati privrženost tom klubu. Kao da sam želio nastaviti tamo gdje je Vedran stao. Kada čujem kako navijači skandiraju Vedranovo ime, zna i suza da poteče. Isto je i kada naiđem na grafite sa njegovim likom. Čak su i navijači gradskog rivala, Željezničara, nacrtali neke grafite za Vedrana i svaka im čast za to. Ipak, žalosno je kada pojedinci u navijačkim prepucavanjima koriste Vedrana da uvrijede navijače Sarajeva. Dešava se to često.

Kako si ti doživio sve što je slijedilo nakon Vedranovog ubistva, lažne informacije o događajima i predstavljanje incidenta u Širokom kao međunacionalnog?

Prijateljima, koji su bili tog dana u Širokom, kada su krenuli tražiti liječničku pomoć, nakon što je Vedran upucan, redari na stadionu su rekli: „Vodite baliju, klanjajte mu dženazu!“. Malo kasnije, kada su čuli da se ubijeni zove Vedran, povikali su:“ Je*o te, ubili smo našega!“. Bila je nevjerovatna kampanja protiv Vedrana i navijača Sarajeva u nekim hrvatskim medijima. Prvo su izmislili da je Vedran ubijen kamenom, pa su kasnije pisali kako je oteo pištolj policajcu, izmislili su da je „toka“(savijeni kaiš op.a.) u rukama navijača Sarajeva vatreno oružje, čak su i slagali da je Vedran nekada prije uhapšen, pri čemu se izjasnio kao „vatreni navijač Sarajeva“. To „vatreni“ su posebno podvukli da ga diskredituju kao nekog huligana, iako Vedran nije imao kriminalni dosije u policiji. Čak se i na snimcima i slikama iz Širokog vidi da nije ništa rušio. Sjećam se, bila je neka emisija na HRT-u i voditeljica se zgražavala što se navijači Sarajeva nazivaju „Horde Zla“, ali nije ni spomenula da se navijači Širokog zovu „Škripari“ prema ustaškim jedinicama koje su se sakrivale u škripinama.

Znaš li u kojem je trenutno stadiju istraga, nagovještava li se hapšenje Olivera Knezovića?

Istraga protiv navijača Sarajeva se uspješno nastavlja, ali istraga protiv ovih koji su ubili Vedrana i ranili još mnoge navijače Sarajeva, ukupno 10-15 vatrenim oružjem i kamenjem, se skroz obustavila. Sve se pokušava svaliti na Knezovića. Hrvatska i BiH su tek nedavno potpisali zakon o izručenju osumnjičenih, ali dok krenu da ga uhapse, on će pobjeći već negdje drugo.

Navijači Sarajeva koji su bili tog dana u Širokom, kažu da je na njih pucano sa više strana, čuli su se i rafali. Nemoguće da je samo Oliver Knezović odgovoran! Vedran je stajao pravo prema Oliveru Knezoviću, ali je pogođen u desnu stranu glave i pao je na stranu. Da je upucan iz pravca Knezovića, valjda bi pao na leđa i prostrijelnu ranu bi imao naprijed.

A šta je sa policajcima koji su dopustili Knezoviću da pobjegne?

Policajac Dragan Vujević, od kojeg je Knezović navodno ukrao pištolj i pucao, je vraćen na dužnost. Također i policajci koji su čuvali Knezovića tu noć i pustili ga da pobjegne.

Bili su privremeno suspendirani dok se stvari smire, ali sada normalno rade, kao da se ništa nije desilo. Imam pouzdanu informaciju da su u policijskoj stanici u Širokom, tu noć, policajci ostavili sva vrata i prozore otključanim i otišli kući. Oliver Knezović se nakon toga samo išetao.

Jesi li dolazio u Široki Brijeg nakon Vedranovog ubistva?

Jesam jednom. Bio sam na utakmici, kada su navijači Širokog razvili kukasti križ i zastavu Vatikana. Nama su na ulazu uzeli sve transparente, majice i slike sa Vedranovim likom. Meni su jedva dopustili ulazak na stadion, jer imam njegovu tetovažu na leđima. Pustili su me nakon što sam dokazao da sam Vedranov brat. Ispada da je veća uvreda u Širokom pokazati Vedranovu sliku, nego kukasti križ.

Život poslije Vedrana?

Jako teško. Kao da se sve urotilo protiv mene u nekoliko mjeseci. U nekoliko mjeseci, poslije Vedranove smrti, izgubio sam druge bliske članove porodice. Otac, deda…Sigurno je i stres uticao puno na očevu smrt. Posebno je teško majci, ona je bila strašno vezana za Vedrana. Roditelji su nam bili rastavljeni. Ja sam živio sa ocem, a Vedran sa majkom. Nekako se nosi s tim.

Igor Puljić

Želiš li za kraj nešto poručiti? Apel Oliveru Knezoviću, Vedranovom ubici, ko god da je, ili istražnim organima…

Nisam siguran da je Knezović ubio Vedrana i nemam mu ništa specijalno poručiti. Oni su svi stariji od mene i nepotrebno je da im pametujem. Poželio bih samo, policajcu Vujeviću, ili drugome nekom ko je ubio Vedrana, da se  stavi u moju poziciju i poziciju mojih roditelja. Ukoliko ima djecu, shvatiće kako su se moji roditelji osjećali. Želim samo pravdu za brata, ništa više.

 

Goran Pandža
Autor/ica 11.5.2011. u 06:19