Dragan Jović: Regionalna liga bila bi spas za fudbal

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 13.1.2013. u 09:36

Dragan Jović: Regionalna liga bila bi spas za fudbal

Foto: P.B.

Travničanin Dragan Jović,  profesionalnu karijeru započeo je u FK Travniku,  a najviše uspijeha imao je vodeći  NK Zrinjski  s kojim 2009. godine osvaja prvenstvo Bosne i Hercegovine.  Sadašnji  šef stručnog štaba FK Sarajeva i jedan od najznačajnijih bh fudbalskih stručnjaka današnjice. U razgovoru za naš portal  osvrnuo se na  sadašnju situaciju u bh fudbalu,  planove FK Sarajeva za početak proljetnog dijela sezone, zimski  prijelazni rok….

 Razgovarao: Predrag Blagovčanin

Gospodine Joviću,  važite za jednog od najtalentovanijih  fudbalskih bh stručnjaka. Kako je Vama raditi u našoj ligi gdje su uslovi za rad skoro nikakvi?

Sigurno da su uslovi za rad ispod onih koje nudi Evropa pa i naše okruženje. Nažalost,  to je tako ali  svi  se trudimo da bude bolje. Istina je da me sezone u Premijer ligi troše više nego igdje drugdje  ali eto, naučio sam živjeti  s tim i pokušavam da se adaptiram na sve okolnosti.

FK Sarajevo je ove sezone u Evropi pokazalo dva lica. Utakmica protiva Levskog bila je besprijekorna dok je susret protiv slabašne Zete bio čista suprotnost. Sa ove vremenske distance,  kako vidite te utakmice?

Taj naš nastup u Evropi zapravo je bio uvertira za nastupe u prvenstvu,  gdje smo isto tako pokazivali dva lica. U prvenstvu smo dobijali sve glavne protivnike dok smo gubili utakmice od objektivno slabijih protivnika. To nam se isto dogodilo u Evropi. Odigrali smo dvije odlične utakmice protiv Levskog međutim,  protiv Zete naročito uzvratna utakmica, bila je ispod nivoa. Sve su to naša iskustva koja traže od nas da budemo bolji i da već sada, kad su u pitanju pripreme za evropske utakmice, počnemo da selektiramo ekipu. Ono što mogu reći o toj utakmici protiv  Zete danas, ono što sebi zamjeram je to što nisam odgodio prvenstveni duel sa Čelikom i kvalitetnije se pripremio za revanš u Podgorici.

Evidentno je da naši klubovi rano završavaju takmičenja u Evropi. Možete li nam reći koji su glavni razlozi za neuspjeh u evropskim takmičenjima?

Imao sam priliku i sa Zrinjskim da igram u Evropi i mislim da je jedan od glavnih razloga, kada su naše ekipe u pitanju,  to što mi gubimo glavne igrače u ljetnom prelaznom roku.  Onda kroz pripreme radimo i selekciju tima što je izuzetno zahtjevno i veoma kratak period da bi se adekvatno spremili za evropske utakmice.  Naša je liga objektivno nekvalitetna  i preglomazna, kada  bismo smanjili ligu dobili bi na kvalitetu. Tim potezom bi dobili kvalitetnije timove koji bi duže egzistirali u evropskim takmičenjima. Naravno,  ovdje se govori i o novcu.  Vi ste upoznati da naši najbolji igrači stalno napuštaju ligu. Mislim da naš savez godišnje izda oko pet stotina certifikata. Znači, petsto igrača ode iz Bosne i Hercegovine. To nisu samo igrači iz Premijer lige,  to su i igrači iz omladinskih pogona. Tako da je veoma teško imati jedan tim u kontinuitetu, a kontinuitet garantira i neki značajniji rezultat.

U zimskom prelaznom roku FK Sarajevo su napustili dvojica najboljih igrača Husejinović i Belošević,  a i Sesar je blizu odlaska. Kako nadomjestiti ove odlaske?

Mi smo u ovaj prelazni rok i pripremu ušli s tom kalkulacijom da će otići ti igrači i već razgovaramo na tu temu. Jedan od naših pojačanja je Osmanagić. Nažalost, sa Fenanom Salčinovićem se nismo uspjeli dogovoriti i to neće biti realan transfer.  Trenutno razgovaramo sa  nekoliko igrača koji su iskusni i za koje smatramo da bi mogli nadomjestiti ove odlaske.

Jučer ste na press konferenciji rekli da je Osmanagić doveden kao zamjena za Husejinovića.  Mislite li da bivši igrač Veleža može adekvatno zamjeniti jednog od najboljih igrača Premijer lige?

Osmanagić i Ademović će ordinirati na toj poziciji. Objektivno Husejinovića je teško zamjeniti ali mi jednostavno moramo tražiti kvalitetne igrače za te pozicije.

Na prozivci Vam se odazvalo 24 igrača. Koje su prednosti i mane tima sa kojim raspolažete?

Možda je mana to što nas je napustilo nekoliko kvalitetnih igrača, a prednost  što ćemo izgledati više kao kolektiv na proljeće.  Iz tog razloga sam bio optimističan u svojim izjavama.  Siguran sam da sam uvidio gdje su  nedostaci ovog tima i šta treba uraditi da budemo bolji.  Kako na taktičkom tako i na tehničkom planu i selekciji  igrača. Prema tome, jedan duži rad sa timom garantira i evoluciju prema naprijed kada je u pitanju igra i kvalitet tima.

Koliko je realno da FK Sarajevo sa ovim timom osvoji šampionsku titulu?

Uz ova pojačanja sigurno da su to realne ambicije.  Ja ne mislim da je naš zaostatak od dva boda za Željezničarom nenadoknadiv.

Situacija u bh. fudbalu se popravlja. Mislite li da je u ovom trenutku manje fudbalskih  „mešetara“ koji su klubove ostavljali u milionskim dugovima?

To je jedna šira tema.  Ne mislim da su ljudi koji su ranije radili u ovim klubovima  ušli sa ciljem da devastiraju te klubove. Jednostavno mislim da nisu imali iskustva u tom radu. Možda su u najboljoj namjeri proizveli neke obaveze koje nisu mogli objektivno da servisiraju, nakon pola godine, godinu dana napustili klubove i nama ostavili te dugove koji nas sada pritišću i onemogućavaju nam da budemo ono što FK Sarajevo može da bude. Međutim, ovaj menadžment kluba radi predano na tome i ja se nadam da će se ti dugovi uskoro sanirati.

Obzirom da ste bili tri godine  trener NK Zrinjskog intresuje me vaše mišljenje, da li bi Fudbalski savez BIH trebao aktivirati slučaj i vratiti stadion „pod Bijelim Brijegom“  Veležu?

To je politička odluka i ono što sam ja vidio tokom svog boravka u Mostaru je da taj dogovor treba prepustiti Mostarcima. Mislim da svako miješanje sa strane može biti samo kontraproduktivno.

Fudbal u regiji dodiruje dno,  Crvena Zvezda je u milionskim dugovima, Hajduk je pred stečajem. Smatrate li da je spas u formiranju regionalne lige?

Sigurno da bi regionalna liga bila dobar potez međutim, ona u ovom trenutku nije realna. Po meni, jedan od ključnih momenata da bi klubovi stali na noge je privatizacija i usvajanje zakona o sportu. Znači,  u onom trenutku kada klub dobije vlasnika odnosno titulara onda će sve biti drugačije. FK Sarajevo nije toliko dužan ali u ovim „kokuznim“ vremenima četiri milona maraka djeluju zastrašujuće. Međutim,  imamo primjer  Dinama koji je kroz svoj omladinski pogon akumulirao oko 100 miliona eura. Prema tome, svima nama treba da bude uzor  takav klub. Mi moramo pokušati proizvoditi igrače ili djelovati po principu kupi jeftino prodaj skupo,  što Dinamo odlično radi.

Čeka nas utakmica sa Grčkom. Jesmo li previše optimistični pred taj duel i da li smo zaboravili da igramo protiv jedne od najjačih reprezentacija u Evropi?

Mi zaista imamo jednu prijeku potrebu da se obradujemo jednom velikom takmičenju. Po meni je razumljiv i taj optimizam i euforija kod navijača. Sigurno je da imamo trenera i igrače koji znaju da se nose s tim pritiskom i imaju puno utakmica u Ligama petice gdje se susreću sa takvim očekivanjima. Mislim da će naš tim znati odgovoriti  na taj izazov. Utakmica sa Grčkom je jedna sudbonosna utakmica za nas jer ako pobjedimo,  vjerovatno smo sigurni putnici u Brazil.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 13.1.2013. u 09:36