Šestogodišnjem Vedadu potrebna pomoć

tačno.net
Autor/ica 10.11.2018. u 13:58

Šestogodišnjem Vedadu potrebna pomoć

Šestogodišnjem dječaku Vedadu Avdagiću iz Lješeva kod Ilijaša potrebna je pomoć. Premda još uvijek čeka na zvaničnu dijagnozu, ljekari u istanbulskoj klinici Acibadem na osnovu dosadašnjih nalaza vjeruju da mu mogu pomoći.

Vedad od rođenja ima usporen psihomotorni razvoj. Kada je imao dvije i po godine dobio je varicelu (vodene ospice), što je izazvalo upalu mozga. Od tada on često pada u neku vrstu kome, koja ostavlja teške posljedice. Vedad ne hoda i ne govori.

„Često smo u bolnici. Naš Vedad je svaki put životno ugrožen a njegov oporavak uvijek iznova neizvjestan i sa posljedicama“, rekla je Vedadova majka Azra Avdagić.

S obzirom da u BiH ne postoje uslovi za liječenje ove vrste pacijenata, porodica Vedadovo liječenje mora nastaviti u Turskoj, za šta im je potreban novac.

„Tamošnje ljekari smatraju da je Vedad težak pacijent, ali svi se nadamo da mu možemo pomoći. Ima nada da za početak zaustavimo epileptične napada, a poslije toga možda da se Vedad počne i kretati“, kaže majka Azra, koja se nada izlječenju sina.

Krajem novembra Vedad ponovo putuje u Tursku kada bi mogao dobiti i zvaničnu dijagnozu oboljenja. Svi koji žele sudjelovati u Vedadovom liječenu mogu pozvati humanitarni broj 090291010 i donirati 2 KM.

tačno.net
Autor/ica 10.11.2018. u 13:58