Počinje BH javno glasanje za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje se okreće

AD Orion
Autor/ica 7.11.2019. u 14:27

Počinje BH javno glasanje za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje se okreće

U okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije (IAU– International Astronomical Union) organiziran je globalni konkurs za predlaganje imena egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće. Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska plinovita planeta HD 206610b.

Konkurs u BiH su sproveli aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle. Do 15. oktobra prispjelo je ukupno 256 prijedloga.

Iz pristiglih prijedloga, Nacionalni komitet za Bosnu i Hercegovinu izabrao je pet prijedloga imena planete i zvijezde. Pri tome napominjemo da ime planete i zvijezde nisu morali nužno biti iz istog primljenog prijedloga, već je BiH Nacionalni komitet imao pravo da odabere pet prijedloga od kojih su neki kombinacija iz više pojedinih prijedloga. Ovih pet prijedloga ide na javno glasanje koje počinje u nedjelju, 3 novembra, a završava 14. novembra u ponoć. Glasači treba da daju svoj glas samo jednom od 5 nabrojan ih prijedloga.

Nakon glasanja, prijedlozi će se rangirati tako što će se odabrati prvorangirani i dva zamjenska prijedloga.Prva tri na popisu – odnosno prvorangirani i dva zamjenska bit će proslijeđena Upravnom odboru konkursa IAU100 NameExoWorlds koji donosi konačnu odluku o imenu.

Lista prijedloga za glasanje:

  1. Planeta Naron, zvijezda Bosona (Naron i Bosona su antička imena rijeka Neretve i Bosne)
  2. Planeta Lilium, zvijezda Kulin (Lilium lat. Ljiljan, najznačajniji simbol srednjevjekovne Bosne, Kulin, Kulin ban, bosanski vladar od 1180-1204, poznat i po povelji kojom Dubrovčanima dozvoljava kretanje i trgovinu po Bosni)
  3. Planeta Radimlja, zvijezda Daorson (Radimlja je jedna od najznačajnih srednjevjekovnih nekropola stećaka, Daorson je bio glavni grad ilirskog plemena Daorsa)
  4. Planeta Kulin, zvijezda Katarina (Kulin ban je opisan prethodno, Katarina Kosača-Kotromanić je bila posljednja bosanska kraljica koja je nakon pada Bosne pod vlast Otomanske imperije izbjegla u Rim)
  5. Planeta Teuta, zvijezda Daorson (Teuta je bila ilirska kraljica čija se moćna država prostirala većim dijelom istočnog Jadrana, otoka, današnje Crne gore i dijela Hercegovine, ratovala je sa Rimskim carstvom i taj rat izgubila. Daorson je opisan prethodno)

Molimo vas da glasate tako što ćete svoj glas dati jednom od ponuđenih prijedloga. Glasanje traje do 14. novembra. Hvala!

adorion.ba

AD Orion
Autor/ica 7.11.2019. u 14:27