“Bitka na Neretvi” na 5. festivalu nezavisnog kazališta

tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 12:51

“Bitka na Neretvi” na 5. festivalu nezavisnog kazališta

Nakon uspješne premjere u Zagrebačkoj Laubi, Bacači sjenki će sa svojom novom predstavom “Bitka na Neretvi” gostovati na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji, 31. ožujka.

Ovaj nadpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja može promišljati sve.

Predstava svojim verbalnim obratima pomalo sliči na onu briljantnu knjigu ‘Hrastovi koje obaraju’, koja opisuje razgovor francuskog konzervativnog predsjednika Charlesa de Gaullea i lijevo orijentiranog ministra kulture Andréa Malrauxa, u kojem se miješaju vremenske koincidencije, lucidne primjedbe i dramatične povijesne slike.(B. Munjin, Portal Novosti)

Intermedijalna, diskurzivna i interaktivna predstava/istraživanje “Bitka na Neretvi“  dokumentarističkim pristupom sažima iskustva stvarnih bitaka, njihovih pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci, tražeći pritom odgovor na pitanje: gdje se nalazi budućnost u okolnostima odgovornosti koje nosi naša kolektivna i individualna prošlost. Narativ “Bitke na Neretvi” je višeslojan i pripovijeda o relativnosti prošlih i sadašnjih pobjeda progovarajući o ključnim mjestima povijesti zbog kojih je – upravo stoga što su se oni dogodili – naša sadašnja realnost moguća. Iz svoje perspektive konformističke sadašnjosti mi te događaje nazivamo pobjedama: pobjeda antifašizma, pobjeda demokracije i ljudskih prava, pobjeda zdravog razuma. Jesu li ta povijesna čvorišta uistinu donijela pobjedu, ili je to bio tek privid pobjede?

“Predstava/performans “Bitka na Neretvi”, u izvedbi udruge “Bacači sjenki”, otvara brojna pitanja, među ostalim – Je li doista svaka kapa na glavi poruka? I kolika nas sjećanje vara? … Iako bismo mogli o brojnim izvođačkim i redateljskim zahvatima razglabati do iznemoglosti, ipak mi se najviše sviđa ovaj mali dijalog, gotovo globalna želja svih umornih i pametnih: „Što ti hoćeš?“ „Hoću van iz ovog sranja!“  (O. Vujović, kritikaz.com)

Ako niste imali priliku 187. g prije Krista, pa onda 1942., 1967, 1969. ili 1992. poslije Krista boriti se na Neretvi, imate sada – nemojte propustiti svoju povijesnu šansu! – Dođite 31.03. u 19:00h u  Vilu Angiolinu i budite dijelom ovog antispektakla.

Autor koncepta i redatelj je Boris Bakal, dramaturginja predstave je Anja Pletikosa, a scenograf i koautor je Leo Vukelić. Izvođači radova su Boris Bakal i Leo Vukelić. glazbu i zvučne slike potpisuje Tomislav Babić, video oblikovanje Vedran Senjanović, a oblikovanje plakata Ivan Klisurić. Kostimografkinja je Ivana Bakal.

Produkcija: Bacači Sjenki

U suradnji s: Kulturno informativnim centrom Zagreb i Zagrebačkim kazalištem mladih

Podrška projektu: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 12:51