Priče iz Užica, Ivanjice i Čačka kroz objektiv učesnika Interakcije

tačno.net
Autor/ica 22.8.2016. u 10:00

Priče iz Užica, Ivanjice i Čačka kroz objektiv učesnika Interakcije

Foto: Milica Đorđević

U nedelju veče, 21. avgusta, nakon sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku,  petnaest učesnika 11. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ doputovali su u Požegu, gde im se pridružila i grupa od devetnaest učesnika 6. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“. Svečani defile grupe od oko 80 učesnika, volontera i organizatora kroz grad, pozdravili su Požežani koji će imati priliku da svake večeri, u okviru pratećih programa, pogledaju dokumentarne filmove učesnika, ali i naših afirmisanih autora.

U selekciji Filmskog centra Srbije, biti prikazan izbor dokumentaraca koje su podržali kroz konkurse – „Koreni zla“, Želimira Gvardiola i  „Potop“, Jelene Jovčić. Takođe, biće predstavljeno udruženje „DOKSRBIJA“ Dokumentaristi Srbije i tom prilikom prikazan dokumentarac „Biba struja“, Dušana Čavića i Dušana Šaponje. Posetioci kampa imaće priliku da  pogledaju i „Kavijar konekšn“, Dragana Nikolića.

Tokom boravka u Požegi, do 29. avgusta, Mladen  Matičević i Dragan Elčić će učesnicima masterklasa „Interdoc“, kroz predavanja,  preneti znanje i iskustvo na temu Kreativni dokumentarni ­film, dok će učesnici kampa “Interakcija” montirati svoje filmove.

Priče iz muzeja”, tema ovogodišnjeg kampa, bila je inspirativna za učesnike. Ekipa koja je boravila u Ivanjici, kroz  priču o poslastičaru,  kovaču i ženi koja, više od 45 godina na mlade prenosi tradiciju, pokušaće, da prikaže kako to vreme menja ljude, kako se rađamo, menjamo i umiremo”. Čačanska ekipa snimala je dokumentarac o rimskim termama u Čačku, koje su jedan od najstarijih arheoloških nalazišta na području grada Čačka, dok ekipa u Užicu snima dokumentarac o Draganu Jovičiću, čuvaru u Narodnom muzeju u Užicu, koji se u slobodno vreme, više od 20 godina, bavi sakupljanjem i popravkom starih radio aparata.

Tokom boravka u Srbiji, učesnici će posetiti Ovčarsko-kablarsku klisuru i Drvengrad. Filmovi snimljeni tokom kampa biće premijerno prikazani 30. avgusta u Velikoj sali Doma omladine Beograda,  a nakon toga u gradovima partnerima i u zemljama iz kojih učesnici dolaze. Inače, 34 učesnika, koliko ih učestvuje ove godine na kampu i masterklasu, dolaze iz: Češke, SAD-a, Jordana, Finske, Ukrajine, Grčke, Novog Zelanda,  Kostarike, Nigera, Bugarske,  Italije, Rusije, Hrvatske, Meksika, Pakistana, Letonije, Mađarske, Libana, Filipina, Velike Britanije, Danske, Indije i Srbije.

tačno.net
Autor/ica 22.8.2016. u 10:00