WWF: Prirodni resursi su osnova za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 26.4.2017. u 10:28

WWF: Prirodni resursi su osnova za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine

U cilju jačanja postojećih odnosa i unapređenja buduće suradnje, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je predstavila svoj rad u Bosni i Hercegovini predstavnicima državnih uprava i međunarodnih organizacija u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Jedna od vodećih svjetskih nevladinih i neprofitnih organizacija za zaštitu prirode započela je raditi u  Bosni i Hercegovini 2005 godine. Otad provode projekte kojima je cilj zaustaviti degradaciju prirodnog okoliša i izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom. Rad WWF-a podržava ekološko upravljanje slatkovodnim i šumskim resursima, jačanje učinkovitosti zaštićenih područja te poboljšava pravne i regulatorne okvire u sektoru okoliša.

Pozvali smo predstavnike ministarstava, državnih agencija i međunarodnih organizacija da nam se pridruže u zajedničkom radu na ostvarenju održivog razvoja ove lijepe zemlje. Trenutno, u sklopu projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, kroz suradnju s lokalnom zajednicom i vladom, podupiremo rad Turističkog klastera Una koji je osnovan početkom ove godine s ciljem stvaranja novih radnih mjesta u sektoru turizma“, izjavio je Martin Šolar, direktor WWF Adrije.

Naša misija je zaštita prirode, a za postizanje ciljeva moramo podržavati usvojene zakone i demokratske prakse. Danas dijelimo našu misiju i viziju za trajni angažman WWF-a u Bosni i Hercegovini. Radimo na povećanju sudjelovanja javnosti u procesu održivog razvoja zemlje koji također uzima u obzir okoliš i pomaže Bosni i Hercegovini da zadovolji zahtjeve za članstvo u EU. Primjerice, kroz projekt Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj potičemo vladu na uključivanje javnosti u donošenju odluka u Procjeni utjecaja na okoliš i Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš“, rekao je Zoran Mateljak, predstavnik WWF-a u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je kritički komad zagonetke zapadnog Balkana. Pristup EU može doprinijeti prosperitetu. Misija WWF-a podupire ekonomski i društveni razvoj koji rezultira stvaranju novih radnih mjesta i kvaliteti života bez dugoročnog uništavanja prirodnih resursa i okoliša.

WWF-ov ured u Bosni i Hercegovini je dio regionalne mreže WWF Adria, koji je također aktivan u Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 26.4.2017. u 10:28