Klimatski fenomen: U 2020. opet prijete ekstremne vremenske prilike zbog El Ninja

Christoph Seidler
Autor/ica 20.12.2019. u 10:55

Klimatski fenomen: U 2020. opet prijete ekstremne vremenske prilike zbog El Ninja

Foto: AFP/NOAA

Iduće godine El Ninjo bi opet mogao zagrijati vodu u Pacifiku i svijetu donijeti nove temperaturne rekorde. Istraživači špekulišu da li će se ovaj fenomen u budućnosti javljati i u Indijskom okeanu.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

To se dešava svake dvije do sedam godina, često oko Božića. Tada se u vrućem južnom ljetu zagrijava inače relativno hladna voda pred pacifičkom obalom Južne Amerike. Ribari jedva da mogu još nešto uloviti, jer se njihov plijen povukao u druge morske oblasti – ili je u nedostatku hrane uginuo.

El Ninjo, dijete, nazivaju oni ovaj fenomen i aludiraju time na dijete Isusa, koji u ovim godinama donosi loše poklone:

  • Pored nedostatka ribe ljudi u Južnoj Americi moraju se često boriti sa obilnim padavinama, poplavama i odronima zemlje.
  • Na istočnoj obali Afrike mogu se pojaviti suše.
  • U Australiji i Indoneziji takođe ima suše koja povećava rizik katastrofalnih šumskih požara.
  • U Indiji se može promijeniti tok monsuna što može imati za posljedicu pojavu gladi.
  • Vrućina u Pacifiku tradicionalno povećava i globalnu prosječnu temperaturu.

Zašto se El Ninjo uopšte pojavljuje nije sasvim jasno. „Još nismo razumjeli sve procese“, kaže Josef Ludescher iz potsdamskog Instituta  za istraživanje klime (PIK). Fenomen je međutim dio ogromne interakcije okeana i atmosfere u Pacifiku.

Proces se pokreće kada u regionu oslabe pasatni vjetrovi koji normalno pušu od istoka na zapad. Tada topla površinska voda ne dospijeva više kao obično u oblast oko Indonezije nego se zadržava pred Južnom Amerikom. Zbog toga tamo više ne može da dospije hladna voda Humboltove struje iz dubina okeana. Temperatura vode se jako povećava.

El Ninjo sa 80 posto vjerovatnoće dolazi sljedeće godine

„Teško je prognozirati kad nastupa sljedeći El Ninjo“, kaže Pedro DiNezio iz Univerziteta Teksas u Ostinu. Vrijeme  predupozoravanja iz odgovarajućih kompjuterskih simulacija iznosi normalno oko pola godine. Za ove modele preslikava se što je moguće više procesa u okeanu i atmosferi i to da budu što je moguće bliži realnosti.

Jedan njemačko – izraelski istraživački tim, kome pripada i naučnik iz PIK Ludescher, predstavio je sada postupak prognoze, koji treba omogućiti prognoze sa dužom važnošću. Pritom suprotno inače upotrebljavanim modelima fizikalni procesi neće biti preslikavani. Umjesto toga kompjuter će statističkim metodama analizirati podatke o vremenu mreže mjernih stanica u tropskom Pacifiku. “Mi ćemo analizirati temperature vazduha i gledati da li postoji povezanost između cijelog Pacifika i jezgra El Ninjo područja”, kaže Ludescher.

Istraživači kažu da se dolazeći El Ninjo može prepoznati u suigri podataka, naprimjer ako određene vrijednosti temperatura u međusobno udaljenim regionima istovremeno idu na gore. Grupa upoređuje ovaj slučaj sa zajedničkim sviranjem instrumenata u jednom orkestru. Ako pojedine oblasti u Pacifiku agiraju više kao pojedinačni solisti neće se razviti El Ninjo.

Bazirajući se na statističkom modelu grupa smatra da će se u zimu 2020. sa 80 posto vjerovatnoće pojaviti El Ninjo.

Temperaturne razlike u moru se pojačavaju

Američki istraživači DiNezio i Jessica Tierney sa Univerziteta Arizona u Tuksonu htjeli su prošlog tjedna na godišnjem susretu  American Geophysical Union (AGU) u San Francisku predstaviti novi rad prema kojemu bi se do kraja stoljeća El Ninjo mogao razviti i u Indijskom okeanu. Međutim ocjena stučnog članka od strane kolega još nije okončana tako da to još nije objavljeno. Zbog toga su se mogle skicirati samo njihove ideje.

Dosada, tako opisuju oni, bio je Indijski okean sa klimatskog pogleda najmirniji dio tropa. Doduše već danas postoje lagane cikličke oscilacije u temperaturama vode u regionu. Trenutno je zbog toga voda u zapadnom dijelu morske oblasti toplija nego normalno a u istočnom nasuprot tomu hladnija. Međutim klimatski modeli za razvoj temperature okeana ukazuju da bi se, pri visokim emisijama CO2 u budućnosti, temperaturne razlike mogle značajno pojačati, kaže Tierney.

To znači: Zbog klimatskih promjena postaje El Ninjo u Indijskom okeanu vjerovatniji. Posljedicama u regionu mogla bi pripadati pojačana suša u jugoistočnoj Aziji i Australiji. U istočnoafričkim zemljama kao Kenija, Tanzanija, Ruanda i Burundi moglo bi nasuprot tomu biti više jakih padavina, koje bi za posljedicu imale poplave i odrone zemlje.

spiegel.de

Christoph Seidler
Autor/ica 20.12.2019. u 10:55