U carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland

FENA / Impuls
Autor/ica 16.8.2019. u 15:45

U carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland

Foto: Mreza za izgradnju mira

Oblak dima i čađi veći od površine Evropske unije širi se Sibirom, dok šumski požari nezapamćenih razmjera u Arktičkom krugu ulaze u treći mjesec, a vatra je toliko velika da se vidi iz svemira.

Obično zamrznut teren okovan snijegom i ledom, koji je ključni dio Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu, piše Blic.

Usljed ogromnih požara na sjeveru Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi, u junu je u zrak izbačeno 50 megatona ugljen-dioksida, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. U prethodnih 11 dana augusta u zrak je izbačeno 25 megatona ugljen dioksida, a ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu od početka godine ekvivalentna je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, navodi Greenpeace.

Kako se navodi, ovo su do sada najistrajniji požari u sedamnaestogodišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad prosjeka.

Rusija je najviše pogođena požarima, a dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Iz Meteorološkog instituta Finske procjenjuju da je pogođeno područje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

Unija zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci spalili 7,3 milion hektara šume od 2000. godine, što je više nego dvostruko od onih u prethodnih 20 godina.

Također, emisije ugljen-dioksida iz ovih požara mogli bi ubrzati zagrijevanje planete.

Ekosistem Aljaske sadrži ogromne količine ugljenika u ledu i tlu koji se akumulirao tokom milenijuma.

Crna čađ također pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote, a satelitski snimci sa Grenlanda ovog mjeseca su otkrili da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara kvadratnih.

Arktik nije jedini region koji je pogođen. Do sada je u EU ove godine bilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta više od godišnjeg prosjeka tokom prethodne decenije, navode iz Agencije za monitoring atmosfere Kopernik.

Iako požari na sjeveru Rusije, Sibiru i Grenlandu bjesne već treći mjesec, sa rekordnim veličinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svjetska javnost se probudila tek nedavno.

Ljetni požari u Sibiru dio su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vjetrova, oni su ove godine poprimili razmjere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dvije sedmice pogodovati njihovom jačanju.

Mreza za igradnju mira 

FENA / Impuls
Autor/ica 16.8.2019. u 15:45