Naučnici upozoravaju: Biljke nestaju dva puta brže od životinja

National Geographic Srbija
Autor/ica 4.7.2019. u 11:54

Naučnici upozoravaju: Biljke nestaju dva puta brže od životinja

Foto: Shutterstock

Gotovo 600 vrsta biljaka nestalo je iz divljine u poslednjih 250 godina, pokazala su istraživanja naučnika koji su analizirali populaciju od 330.000 vrsta biljaka iz celog sveta.

Oni tvrde da su od 1900. godine do danas godišnje izumirale prosečno tri biljne vrste, što je 500 puta brže nego kada je posredi prirodno izumiranje biljaka koje rastu iz semena, piše BBC.

U većini slučajeva se to događalo na izolovanim ostrvima poput Havaja, Mauricijusa, potom u Australiji te u Brazilu i Indiji, gde su biljne vrste ranjivije kada je reč o promenana u sredini na koje uteče čovek. Naučnici kažu da se područja izumiranja biljaka podudaraju s područjima izumiranja životinja.

“Većina ljudi uspeva se setiti naziva sisavca ili ptice koji su izumrli u poslednjih nekoliko vekova, ali malo ko može imenovati biljke kojih više nema”, kaže dr. Elis Hamfriz sa Univerziteta u Stokholmu.

“Zahvaljujući ovoj studiji prvi put imamo uvid u to koje su biljke već izumrle, odnosno koliko se brzo to odvijalo”, kaže Hamfirz.

Među biljkama kojih na našoj planeti više nema je i drvo čileanske sandalovine, koje se koristilo u proizvodnji esencijalnih ulja. Najviše ih je nestalo na ostrvima i u tropskim krajevima, gde ove biljke najčešće rastu.

Naučnici sa Univerziteta u Stokholmu i njihove kolege iz Kraljevskoga botaničkog vrta u Kevu zaključili su da je nestala 571 vrsta biljaka, što je dvaput više od izumrlih ptica, sisavaca i amfibija, ili ukupno 217 vrsta. Strahuje se da ovo nije stvarna slika te da je brojka puno veća.

Jedna od pozitivnih stvari je činjenica da su neke biljke, za koje se verovalo da su izumrle, ponovno pronađene, poput čileanskog šafrana.

Problem nestanka biljaka od velike je važnosti jer od njih zavisi život na Zemlji, one nam osiguravaju kiseonik i hranu.

Istovremeno izumiranje biljaka za rezultat ima izumiranje ostalih organizama koji od njih zavise, na primer nekih vrsta insekata koji se biljkama hrane ili ih koriste za polaganje jaja.

Vest o izumiranju biljaka loša je za sve vrste, kaže koautorka studije, dr. Eimir Nik Lugadha iz Kraljevskoga botaničkog vrta.

“Opstanak miliona ostalih vrsta zavisi od biljaka, a jedna od njih smo mi – ljudi. S obzirom na to da sada znamo koje biljke nestaju, moramo ih ponovno posaditi i nastojati očuvati kako bismo očuvali i ostale organizme”, upozorila je.

Naučnici smatraju da vrlo brzo treba preduzeti odlučne korake koji će doprineti sprečavanju daljnjeg izumiranja biljaka.

Pre svega treba evidentirati vrste biljaka širom sveta, obnoviti herbarijume u kojima se čuvaju raznovrsni biljni uzorci, podržati botaničare koji se bave istraživanjima te podučiti decu kako da prepoznaju biljke koje rastu u njihovom okruženju.

National Geographic Srbija

National Geographic Srbija
Autor/ica 4.7.2019. u 11:54