Razina stakleničkih plinova u atmosferi desegla novi rekord

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 09:01

Razina stakleničkih plinova u atmosferi desegla novi rekord

Foto: Reuters

»Znamo bez ikakve dvojbe da se naša klima mijenja i da naše vrijeme postaje sve ekstremnije zbog ljudskih aktivnosti«, rekao je Michel Jarrud, prvi čovjek Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koja je u utorak objavila novo izvješće o efektu staklenika

Razina stakleničkih plinova u atmosferi dosegla je 2013. novi rekord, dok oceani, koji tu emisiju apsorbiraju, nikada nisu bili kiseliji, objavio je UN.
»Znamo bez ikakve dvojbe da se naša klima mijenja i da naše vrijeme postaje sve ekstremnije zbog ljudskih aktivnosti«, rekao je Michel Jarrud, prvi čovjek Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koja je u utorak objavila novo izvješće o efektu staklenika.

»Moramo obrnuti taj trend smanjenjem emisija CO2 i ostalih stakleničkih plinova«, rekao je. »Vrijeme nam curi«.
Koncentracija ugljičnog dioksida, metana i dušičnog monoksida u atmosferi dosegla je 2013. novi rekord.
Globalna koncentracija CO2, glavnog krivca u globalnom zagrijavanju, narasla je lani na 396 čestica po milijunu (ppm), što je 142 posto više nego li je bila 1750., prije industrijske revolucije. Porast razine CO2 za 2,9 ppm između 2012. i 2013. najviši je godišnji porast u 30 godina.

Četvrtinu emisije stakleničkih plinova apsorbiraju oceani, a još se četvrtina usisa u biosferu, što prirodno limitira razinu stakleničkih plinova u atmosferi. CO2, međutim, u atmosferi ostaje stotinama godina, a u oceanima i duže.
Plinovi pohranjeni u oceanima imaju dugoročne posljedice, upozorava WMO, jer više CO2 povećava kiselost, što pak mijenja oceanski ekosustav.

Svaki dan, svjetski oceani apsorbiraju četiri kilograma CO2 po osobi, navodi WMO i dodaje da je postojeća razina kiselosti oceana »bez presedana u 300 milijuna godina«.
A stvari će samo postati gore, upozorava Jarraud. »Prošle, sadašnje i buduće emisije CO2 imat će kumulativan učinak na globalno zagrijavanje i acidifikaciju oceana. Sa zakonima fizike nema pregovora«, jasan je šef WMO-a.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 09:01