Pritisak na Njemačku da produži rad nuklearki

tačno.net
Autor/ica 30.7.2022. u 09:09

Pritisak na Njemačku da produži rad nuklearki

foto: Clear Energy

U Njemačkoj se još uvijek 15 posto električne energije dobiva iz elektrana koje koriste plin.

Raste pritisak na njemačku Vladu, koji dolazi ne samo opozicije nego i od evropskih partnera, da zbog nestašice plina produži rad preostale tri nuklearne elektrane te da u pogon vrati dodatne elektrane koje su nedavno obustavile rad, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

„Od njemačke Vlade se traži produženje rada nuklearnih elektrana i to traži ne samo opoziciona Demokršćanska Unija CDU/CSU, nego i nekoliko partnera iz Evropske unije“, javlja agencija Dpa pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

Prije svega istočne članice Evropske unije poput Mađarske, Rumunije, Slovačke, ali i susjedne Francuske, od njemačke Vlade traže da zbog kritične situacije sa zemnim plinom produže rad svojih nuklearnih elektrana.

U Njemačkoj se još uvijek 15 posto električne energije dobiva iz elektrana koje koriste plin.

Ušteda 15 milijardi kubika plina

“Ako Njemačka želi uštedjeti plin neka produži rad svoje preostale tri nuklearne elektrane ili još bolje: neka ponovo pusti u rad tri elektrane koje je isključila prošle godine”, rekao je slovački ministar ekonomije Richard Sulik.

Prema njegovim informacijama, radom šest njemačkih nuklearnih elektrana bi se uštedjelo 15 milijardi kubnih metara plina, što je polovina količine koju EU želi uštedjeti prema tek postignutom dogovoru.

Slično se izjasnio i mađarski premijer Viktor Orban, koji je kritizirao Evropsku komisiju zato što odbija prisiliti Njemačku da u pogon ponovno stavi svoje nuklearne elektrane.

U Njemačkoj su još u pogonu tri nuklearne elektrane koje bi prema postojećem zakonu, donesenom još za vrijeme vladavine Angele Merkel i nakon katastrofe s nuklearnom elektranom u Fukušimi, trebale najkasnije do kraja godine prestati s radom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 30.7.2022. u 09:09