Požar u Sibiru – jedan od najgorih zagađivača vazduha u istoriji

National Geographic
Autor/ica 25.7.2021. u 10:23

Požar u Sibiru – jedan od najgorih zagađivača vazduha u istoriji

Foto: Maksim Slutsky/AP

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih regija sveta izazvao je šumske požare koji polako postaju jedna od najvećih zagađivača vazduha u istoriji.

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih regija sveta izazvao je šumske požare i zapretio sibirskom gradu Jakutsku morem gustog dima. U toku je i najveća operacija gašenja požara u ovoj regiji od raspada Sovjetskog Saveza.

Smatra se da visoki nivoi PM čestica, a možda i hemikalija, zajedno sa ostalim potencijalnim sastojcima kao što su ozon, amonijak, benzen, vodonik cijanid i organski aerosoli, čine ovo jednim od najgorih zagađivača vazduha u svetu u istoriji. Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbegli gušenje dimom od požara koji bi mogao oboriti prošlogodišnji rekord, piše Gardijan.

Satelitska analiza pokazuje da su poslednjih dana nivoi PM2.5 čestica koje mogu da uđu u krvotok i oštete ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih sigurnosnih nivoa Svetske zdravstvene organizacije. Na ruskim društvenim mrežama mogu se pronaći fotografije očitavanja na kojima su brojevi više od 17 puta lošiji od proseka najzagađenijih gradova Indije i Kine. Poređenja radi, godišnji prosek u gradovima poznatim po smogu kao što su Peking, Hotan, Nju Delhi iznosi između 100 i 110.

Ovo spada u ekstremnu kategoriju “vazdušne apokalipse”, koja po definiciji nosi “neposredne i teške efekte za sve”.

CNN piše da su velika područja prekrivena izmaglicom, a vatra se probija kroz šume. Požari su veliki, a vetrovi jaki tako da dim putuje čak do Aljaske.

Naučnici smatraju da je ljudski faktor u klimatskim promenama važan uzrok požara.

Jakutsk, glavni grad ruske severoistočne federalne republike Sahe, poznate i kao Jakutija, najhladniji je zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrevanja letnje temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svetskog proseka.

Prošle godine, tokom neobično dugotrajnih vrućina u širem sibirskom području, temperature su bile najmanje pet stepeni iznad proseka od januara do juna, što je dovelo do topljenja večnog leda, urušavanja zgrada i stvaranja neobično ranog i intenzivnog početka sezone šumskih požara.

Naučnici kažu da se ovo događa zbog izduvnih gasova, industrijskih emisija, krčenja šuma i drugih ljudskih aktivnosti, ističe Gardijan.

Zastrašujući video-snimci iz regiona pokazuju gusti crni dim i crveni plamen pored Kolija, koji je u sovjetsko vreme bio poznat kao “Put kostiju” zbog stotina hiljada zatvorenika koji su umrli tokom gradnje. Od tada je ovaj glavni put zatvoren. Turisti na brodu na reci Leni objavili su mobilne snimke svog krstarenja pored zapaljenih brda.

National Geographic

National Geographic
Autor/ica 25.7.2021. u 10:23