Korona i privreda

 Zlatan Karamehić
Autor/ica 16.3.2020. u 09:51

Korona i privreda

Foto: archyde

Kako nastaviti živjeti i djelovati?

Došla je vrlo brzo i prijeti da nam zaustavi svako djelovanje. Krizni štabovi donose preporuke kojih se apsolutno svi moramo pridržavati.

Istovremeno se dešavaju i neke aktivnosti koje ne doprinose borbi protiv pandemije. Korona mora biti pobijeđena, a možemo je pobijediti samo ako nastavimo živjeti i raditi. Dosta privrednika i političara već je uključilo “kukavice”, jedni brinu (i plaču) nad sudbinom penzionera, drugi traže od Države da svu štetu po njih (poslodavce) podnese ta ista Država, a konkretnih prijedloga za nastavak djelovanja, očuvanja poslova ni na vidiku.

Veliki broj kamiona je do juče bio blokiran na granici Italije i Slovenije pa su se političari dogovorili (za svaku pohvalu) da blokirane kamione “sprovedu” do njihovih odredišta.

Kako nastaviti živjeti i djelovati?

Jedan od načina ubrzanja poslovanja i obezbjeđivanja nesmetanog protoka roba je i uvođenje tzv. maršrutnih vozova sa robama za pojedine destinacije. Teško je u ovo vrijeme organizovati transport npr. obuće kamionima do Italije jer će kamioni i vozači biti zadržani u karantenima u BiH ili u Hrvatskoj ili Sloveniji.

Maršrutnim vozovima bi se jednom sedmično (ili po potrebi češće) proizvedena obuća iz BiH transportovala iz BiH do odredišta u npr. Italiji. Od tog odredišta do krajnjeg kupca roba bi bila transportovana kamionski, kao i do sada. Ti isti kamioni bi, povratno, do odredišta u Italiji dovozili repromaterijale za potrebe proizvođača u BiH, utovarali ih na maršrutne vozove i upućivali na odredište u BiH.

Naše su željeznice, od rata naovamo, dovedene na rub ekonomskog opstanka samo zbog toga što rukovodstva željeznica, odnosno resornih ministarstava nisu željeznicama znala obezbijediti mjesto u ekonomiji BiH. Pogledajmo svijet pa ćemo vidjeti kako se to radi u normalnom svijetu.

Došlo je vrijeme da djelujemo i prihvatimo svaki prijedlog koji će makar malo olakšati poslovanje i ljudima-radnicima i poslodavcima i Državi.

Zato i pišem ovaj tekst uz nadu da će ga Vaš portal objaviti, a nadležni možda pročitati!

 Zlatan Karamehić
Autor/ica 16.3.2020. u 09:51